25. 05. 2020.

Opozicija najavljuje bojkot ukoliko vlast u Srbiji ne ispuni zahteve za slobodne i poštene izbore

Sledeće godine u Srbiji treba da se održe parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a opozicija je najavila bojkot ukoliko aktuelna vlast ne ispuni njihove zahteve, za kako kažu,slobodne i poštene izbore. Naime, kako piše portal N1, vlast do danas nije učinila ništa na ispunjenju zahteva opozicije za slobodne i poštene izbore, koji su usvojeni još u decembru, i biće jedina odgovorna ukoliko bude bojkota, rekao je Janko Veselinović nakon sastanka lidera opozicije. Ukoliko zahtevi ne budu usvojeni do polovine septembra, opozicija će doneti odluku o bojkotu izbora.

Veselinović je, nakon sastanka lidera opozicije u zgradi opštine Stari grad, novinarima saopštio da su se svi učesnici sastanka saglasili da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da mediji nisu slobodni.

“Ostalo je veoma malo vremena da se ti uslovi ispune. Vlast će biti odgovorna ukoliko ne bude izbora, odnosno bude izbora koji to nisu”, poručio je Veselinović.

Kazao je da nema “apsolutno nikakvih” pomaka u vezi sa zahtevima opozicije za poštene i slobodne izbore i slobodne medije, koji su usvojeni još u decembru. A o aktuelnim razgovorima sa predstavnicima vlasti je rekao da je to okrugli sto, i da će učestvovati u dalim razgovorima kao su oni solucija za rešenje problema.

Naredni okrugli sto trebalo bi da se održi u petak ili subotu. Veselinović je rekao da je minimalna rok za sprovođenje zaključaka za slobodene i poštene izbore je šest do devet meseci.

– Već smo probili rok od devet meseci i opasno se približavamo roku od šest meseci – to je septembar mesec, a do septembra je ostalo jako malo vremena – dodao je on.

Upitan koji je konačan rok za donošenje odluke o bojkotu izbora, Veselinović je rekao da je to druga polovina septembra.

Vlastima je poručio da ne pomišlja da ih zamajava “nekim kobajagi razgovorima” i istako je da će opozicija iscrpeti sve mogućnosti da se dođe do slobodnih izbora, a to su i razgovori, ali i dalje učešće na protestima “1 od 5 miliona”.

Osim predstavnika stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, sastanku u oštini Stari grad prisustvovali su i Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka Srbije, Nova stranka, Socijaldemokratska stranka, Lokalni front, Ne davimo Beograd, Stranka moderne Srbije, predstavnici pokreta “Jedan od pet miliona”, Zajednica vojvođanskih Mađara i Građanska platforma.

Izvor: N1

Foto/Cover: M.P.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *