27. 02. 2020.

Olimpijski duh se vraća u Sarajevo: Stižu mladi sportisti iz 46 zemalja svijeta

Nakon zimskih Olimpijskih igara te davne 1984. godine u Sarajevu, olimpijski duh se ponovo vraća u ovaj grad, ovaj put u vidu Evropskog omladinskog olimpijskog festivala(EYOF) koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u periodu od 9. do 16. februara ove godine.

EYOF je najveći omladinski sportski događaj u Evropi za sportiste starosne dobi između 14 i 18 godina, te ujedno i najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini koji će okupiti učesnike iz čak 46 zemalja svijeta prema preliminarnim podacima kojima raspolažemo. Takođe, prema preliminarnim rezultatima na EYOF će da dođe nešto više od 1800 predstavnika, kako sportista tako i pripadnika različitih delegacija nacionalnih olimpijskim komiteta.

Foto: Youtube/Screenshot

„Ovo je veliko iskustvo za sve nas, na koji način možemo organizovati jedan ovakav sportski događaj koji će sigurno ostaviti trag kao što je to i Olimpijada 1984. godine ostavila. To će biti jedno nasljeđe koje će se koristiti za organizaciju mnogo većih takmičenja”, rekao je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

EYOF promoviše sport i tjelesnu aktivnost i motiviše mlade širom svijeta da se bave sportom i time nastoje izbjeći sve one poroke sa kojima se omladina 21. vijeka susreće.
Evropski omladinski olimpijski festival promoviše duh prijateljstva, poštenja i tolerancije te omogućuje mladima da se pošteno takmiče na jednoj velikoj sportskoj sceni.

Nermin Topovčić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *