28. 03. 2020.

Obrazovanje na daljinu: Počinje nastava za osnovce i srednjoškolce na RTS 3

Učenje na daljinu u osnovnim i srednjim školama počinje danas na Trećem programu RTS-a,  svi emitovani časovi biće takođe dostupni i na platformi RTS Planeta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Nastava na RTS 3 programu za sve osnovce biće realizovana od 8 do 18 časova radnim danom i subotom. Planirano je emitovanje 17 nastavnih jedinica – srpski i matematika za sve razrede, a đacima će biti dostupna predavanja i iz drugih predmeta na osnovu planiranog fonda časova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za učenike osnovnih škola, počev od  osam sati, šest dana u nedelji biće emitovan posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja, prenosi RTS.

Časovi će, kako je navelo Ministarstvo prosvete, biti emitovani na kanalu RTS 3, prema rasporedu po razredima, koji je dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rasporednastave.gov.rs.

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaji u blokovima od po dva časa dnevno.

Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaji u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas je jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu. Ovo treba imati u vidu prilikom planiranja dodatne podrške predmetnih nastavnika (prezentacije, zadaci za vežbanje).

U narednim danima biće emitovani časovi i na jezicima nacionalnih manjina, o čemu će škole biti blagovremeno informisane putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Takođe, na platformi RTS Planeta za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji u celosti pohađaju nastavu na maternjem jeziku, biće dostupni i drugi digitalni sadržaji, kao i snimci časova, o čemu će biti obavešteni putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Za učenike kojima je potreban strukturiran individualizovan pristup u radu, odnosno prilagođavanje u okviru individualnog obrazovnog plana (IOP), IOP-1, IOP-2 i IOP-3, potrebno je da nastavnici pripreme posebne materijale za učenje i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa njihovim roditeljima.

U slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovani na kanalu RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima. Mesta na kojima može biti istaknut raspored su – ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla i slično. Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža (Vajber grupa i slično).

Obaveza škole je, takođe, da se na školski sajt postavi baner sa linkom ka sajtu rasporednastave.gov.rs i ka obaveštenjima koja se odnose na emitovanje časova na RTS 3.

U Srbiji je zbog širenja korona virusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Izvor: RTS/N1

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *