27. 02. 2020.

NVO DANAS: Zašto sam se odlučio za Balkanac?

Danas u regionu, mladi željni aktivizma, zasigurno se susreću s problemom velikog broja nevladinih organizacija, koji na svom programu imaju pregršt projekata, a da pritom ne rade ništa. Nepobitna je činjenica da nevladine organizacije (na globalnom nivou) čine veoma bitnu kariku u razvoju i stabilizaciji zdravog društva, provodeći mnogo korisnih aktivnosti i doprinoseći društvu upravo na onim poljima gdje je zakazala pomoć vladinog sektora. Nažalost, kao što prethodno navedoh, na našim prostorima to nije slučaj. Percepcija posmatrača nerijetko je istinita, te se na nevladine organizacije na našim prostorima posmatraju kao ‘neradnici koji dobijaju pare od Evrope’. Pritom, kada na negativan kontekst nevladinih organizacija dodamo i činjenicu da ih, samo na području BIH, postoji 12.000 registrovanih (Izvor: Klix.ba), onda ne treba ostati začuđen ukoliko, kao aktivista, budemo etiketirani, jer društvo zasigurno ne dobija dovoljnu podršku.

U NVO sektoru sam već četiri godine. Zašto akcenat na već? Kada imate 18 godina i živite na našim prostorima, svaka izdržana godina aktivnog djelovanja u NVO sektoru se može smatrati velikim uspjehom. Još kao osnovac, počeo sam se kretati kroz razne aktivnosti provođene od strane raznih nevladinih organizacija, pritom da nisam birao, niti vršio bilo kakvu selekciju. Moj princip je bio, postoji akcija- ja sam ZA. Tome još doprinosi i činjenica da moje diplome i certificate, na zidu, krase i oni dobijeni na glumačkim, pjevačkim, fotografskim, političkim, pa i humanitarnim radionicama i projektima. Moje djelovanje u NVO sektoru se širilo s godinama, interesovanja su se sužavala a ja sam svakim danom bio svjesniji situacije u kojoj se nalaze, sigurno svi, aktivisti na Balkanu. Problem nepristrasnog rada, za ništa i doprinosa organizacijama, pritom vođen idejom da doprinosim društvu i zajednici, svakog je dana u meni stvarao realniju sliku, shvatao sam u kojoj sam poziciji. Nisam radio za društvo, nisam doprinosio zajednici, sve benefite mog aktivizma (kao i aktivizma mnogih mladih) su uživale visokopizicionirane glave u organizaciji. Vrtio sam se u krugu, naizgled bezizlazne situacije- sve do jednom. Postao sam član NVO Balkanac.

Kao osoba koja nije ljubitelj hiperbole, otvoreno mogu izjaviti da mi je članstvo u Balkancu u potpunosti promijenilo koncept djelovanja i istinskog doprinosa društvu. Na samom početku, priznajem, skepticizam je bio prisutan, ali ne zadugo. Novi način rada, novi tim, kao i novi koncept djelovanja same organizacije me je svakim danom sve više vezalo za istu i motivisalo me da radim više i da ulažem više. Koje su to konkretne prednosti o kojima govorim? Sve vrijednosti Balkanca i ono po čemu se izdvaja bih konceptirao u nekoliko teza. Balkanac prvenstveno, nije organizacija koja je pristrasna bilo kojoj političkoj opciji, a također NVO Balkanac je ograđen od bilo koje vrste vanjskih uticaja, koji na bilo koji  način mogu opstruirati rad iste. Predan i kompetentan tim, koji se zalaže za prosperitetan razvoj društva a također, u saradnji s partnerima, razvoj lične kompetencije samih članova je jedan od primarnih zadataka. Za Balkanac nije potrebna kvalifikacija, bitna je volja i želja da postignete određeni cilj. Balkanac pruža mnoge prilike za edukaciju i praksiranje u interesnom području svojih članova. Za razliku od mnogih drugih, stavka po kojoj se Balkanac ponajviše ističe jeste -prilika za svakog. Ne postoji izborna paleta aktivnosti za koje se članovi mogu opredijeliti, već uz zajedničko zalaganje kompletnog tima Balkanac nastoji da progura individualnost svakog člana, te time istakne njegove vrijednosti i sposobnosti. Za kraj se ostavlja najvrijednije, a to je srž i ključna ideja Balkanca- poboljšanje kohezije među mladima u regionu. Balkanac kroz skoro sve projekte i sva područja djelovanja nastoji proširiti svoju pozitivnu ideju i kroz aktivizam zbližiti mlade na cijelom Balkanu.

Za kraj bih svim mladima poslao jednu jasnu poruku- Pazite gdje se aktivirate, pazite ko su vam lideri, pazite kome doprinosite vašim aktivizmom. Pogrešnim korakom dugogodišnji trud može da padne u vodu. Igrajte na sigurno i trezveno donosite odluke, jer sigurno je moć promjene u vašim rukama!

Poziv za prijem novih članova je uvijek otvoren, tako da svakim danom imaš priliku da postaneš dio najboljeg tima na Balkanu. Budi i ti Balkanac!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *