27. 02. 2020.

Novi Sad domaćin ”Letnje akademije” AER-a: “Mladost je budućnost, mladost je Evropa”

“Letnja akademija” AER-a (Skupštine evropskih regija) biće održana od 1. do 6. jula ove godine, domaćin je  grad Novi Sad, a slogan ovog programa glasi “Mladost je budućnost, mladost je Evropa”. Program je predstavio potpredsednik skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica zadužen za međuregionalnu diplomatiju, zajedno sa potpredsednicama skupštine AP Vojvodine Snežanom Sedlar i Aleksandrom Đanković, na prolećnom zasedanju komiteta AER-a, koji se održava u švedskom gradu Orebro.

Govoreći na otvaranju prolećnog zasedanja ove najbrojnije i najuticajnije mreže evropskih regiona, Zobenica je istakao da je za AP Vojvodinu, kao jednu od najaktivnijih članica AER-a, velika čast što će po drugi put biti domaćin “Letnje akademije”, te da će više od stotinu mladih iz čitave Evrope imati priliku da upoznaju Srbiju, njene prednosti I potencijale, razmene iskustva i znanja.

Foto: Pixabay.com/Novi Sad

Na  otvaranju prolećnog zasedanja, Zobenica je podsetio da je Novi Sad Evropska prestonica mladih za 2019. godinu i Evropska prestonica kulture 2021, a da je ovogodišnja “Letnja akademija” planski uklopljena sa vremenom održavanja “Egzita”, zvanično jednog od najboljih muzičkih festivala u Evropi.”Letnja akademija” ponudiće sadržajan i tematski bogat program radionica, predavanja, debata.

Na sastanku izvršnog odbora AER-a, najvišeg operativnog tela ove organizacije,  podnet je izveštaj o velikom broju uspešnih aktivnosti vezanih za AP Vojvodinu i posebno istaknut značaj prvog Regionalnog biznis foruma, koji je paralelno sa Jesenjim plenarnim zasedanjem održan u septembru prošle godine u Novom Sadu. Naglašeno je i da su u toku pripreme za ovogodišnji Regionalni biznis forum, koji će biti održan na jesen 2019. godine. Tokom zasedanja u Švedskoj,  Komitet 1 AER-a za ekonomiju i regionalni razvoj, Komitet 2 za socijalnu politiku i zdravlje i Komitet 3 za kulturu, obrazovanje i mlade, usvojiće radna dokumenta za period 2019 – 2020. godine, nakon usaglašavanja sa predstavnicima regija članica koji su aktivno učestvovali u donošenju planova daljeg rada AER.

Foto: Pixabay.com/Petrovaradinska tvrđava

Skupština evropskih regija (AER) je najveća nezavisna regionalna mreža u Evropi, koja okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, kao i 15 međunarodnih organizacija. AP Vojvodina je aktivni član AER-a od 2002. godine, a ova mreža ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao nezaobilaznih partnera u kreiranju evropskih politika i budućnosti Evrope.

Foto: Cover/Promo

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *