21. 09. 2019.

Matursko veče za pamćenje: Od glamura i sjaja do pijanstva i nasilja

Baš sada u jeku velikih i malih matura možemo da primetimo kako deca bukvalno preko noći odrastu, i uglavnom ovom prilikom kopiraju svoje idole (kada je stajling u pitanju), one malo starije, ali po pravilu na onaj kičast i jeftin način. Mada, kada izaberu toaletu i ful šminku potajno misle da su glamurozni, poput nekih zvezda (da ne kažem Grand zvezda). Svaka čast izuzecima, ali izgleda da  su  mature svršenih srednjoškolaca izgubile svoj osnovni smisao i postale parade neukusa.

Nekoliko odeljenja prethodnih godina su na svoje mature nosila pamučne bele majice, ali to nije bilo dovoljno dobro. Ti mladi ljudi koji su novac dali u humanitarne svrhe ili jednostavno nisu želeli da troše svoje roditelje bili su samo dobri drugari,  lepo su se proveli i javno su pohvaljeni na nekim portalima i stranicama. Čak su i neke organizacije skupljale haljine i poklanjale devojkama koje nisu u finansijskoj mogućnosti ali ni to nije bilo dovoljno da shvatimo neke stvari.

Foto: Youtube/Screenshot/Matura

I dalje je aktuelno skuplje, više šminke, šljokica i štrasa. Zašto? Ako je to prihvatljivo na instagramu, na televiziji i u novinama zašto ne bi i na maturi? Ako mogu Ceca, Jeca i ekipa žašto ne bi mogle i devojčice koje završavaju srednju školu?

Pripreme počinju mesecima pre, svaka želi da bude unikatna i jedinstvena, ali na kraju te večeri su ustvari sve iste… haljine, jaka sminka, nokti i frizure. Tu haljinu nikad više neće ni obući, ali zar je to važno ako ima slike koje će izbacivati nedeljama na društvenim mrežama.

Foto: Youtube/Screenshot/Matura

Međutim dolazimo i do najgoreg dela te maturske večeri, zove se preterana količina alkohola. Nakon par čašica ili flašica zaboravi se na na taj glamur, svi su pijani, možda i pod narkoticima i kreću problem. Tuče, lomljenje čaša, znakova pored puta, ljuljaški u parku, skakanje u fontane, dranje i urlanje na ulicama pred zoru, završavanje na hitnoj ili u policijskoj stanici. Svi punoletni, ali najpre se zovu roditelji.

O tome govori nova kampanja “Odrasti” u kojoj je učešće uzelo puno poznatih glumaca,pevača,sportista… Realizacija je zasluga Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda. Njihova poruka je “Plešite na vašoj maturskoj večeri sa stilom ,bez droge, alkohola i nasilja.”

Foto: Youtube/Screenshot/Matura

Posle nekoliko meseci niko se neće ni sećati toga šta ste vi obukli, ali vama to druženje, smeh i pesma vašeg odeljenja zauvek ostaju u srcu. Ne dozvolite sebi da vam opterećenje time šta ćete obući pokvari kraj jednog perioda života koji bi trebalo da se večno pamti, ne dozvolite da vam to uradi i alkohol.

Foto/Cover: Youtube/Screenshot/Matura

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *