28. 03. 2020.

Korona virus: U Srbiji raste broj obolelih, prvi slučaj u Turskoj

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je do osam časova ovog jutra, 11. marta, registovano je ukupno 12 potvrđenih slučajeva Covid-19, objavilo je Ministarstvo zdravlja na svom sajtu.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” je do tog vremena testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Prema rečima direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, od sedmoro novozaraženih korona virusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku. Ostali zaraženi imaju umerenu kliničku sliku, rekao je Stevanović za RTS.

Svi inficirani korona virusom primaju odgovarajuću tepariju.

Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ako imate simptome korona virusa i bili ste u zaraženom području, pozovite neki od ovih brojeva koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja i dostupni su od 8.00 do 22.00.

U Italiji raste broj umrlih, prvi slučaj zaraze u Turskoj

U poslednjih 24 časa u Italiji je porastao broj preminulih. Najveći problem u ovoj zemlji je broj novo obolelih i mesta u bolnicama, odnoso nedostatak respiratora.

U Turskoj je zabeležen prvi slučaj zaraze. U pitanju je muškarac koji je došao iz Evrope, za sada nije navedeno iz koje je zemlje došao.

Evropska unija oformila Korona investicioni fond

Lideri zemlja članica Evropske unije tokom video konfrencije posvećene evropskom odgovoru na epidemiju korona virusa dogovorili su se o koordinisanom pristupu u cilju ograničavanja širenja virusa, isporuke medicinske opreme i rešavanja socijalno-ekonomskih posledica epidemije. Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno untrašnjih poslova EU, kao i formiranje Korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri evra.

Izvor: RTS/RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *