28. 03. 2020.

Korona virus: Cela Italija u karantinu, u Srbiji zaražene četiri osobe

Srbija ima četvoro zaraženih

Od juče su potvrđena još dva slučaja zaraženih korona virusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaražene koronavirusom, prenosi RTS. Dva najnovija slučaja koronavirusa u Srbiji su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu, saznaje Tanjug. Agencija navodi da su smeštene u Beogradu, na Infektivnoj klinici.

Očekuje se da će ovog jutra biti održana sednica Vlade na kojoj će se razgovarati o novim pooštrenim preventivnim merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu korona virusa.

U ponedeljak je potvrđen drugi slučaj korona virusa u Srbiji, ovaj put kod kineskog državljanina. Kako RTS nezvanično saznaje, on je smešten u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije i njegovo stanje je zasad stabilno.

Prvi slučaj zaraze u Srbiji zabeležen je 6. marta u Subotici, kod muškarca iz Bačke Topole. Njegovo stanje je stabilno.

Koliko je poznato, korona virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu prouzrokovati smrt pacijenta.

Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti. Za Kovid-19 još nema leka, a naučnici testiraju vakcine koje bi omogućile zaštitu od ovog virusa.

Italija u crvenoj zoni

Italija je cela u karantinu, odnosno crvenoj zoni, zbog korona virusa, to je objavio italijanski premijer Đuzepe Konte. U Italiji je samo u jednom danu preminulo skoro 100 ljudi, a od kada je zabeležen prvi slučaj obolelog umrlo je 463 ljudi.Odluka o stavljanju cele Italije u crvenu zonu stupila je na snagu danas, samo nekoliko dana pošto su drastične mere uvedene na severu zemlje gde ima najviše zaraženih.

Ova odluka znači da su u ovoj zemlji zabranjena sva javna okupljanja, Italijani mogu na samo na posao, i da izlaze iz zdravstvenih razolga ili u hitnim slučajevima.

– Naše navike se moraju promeniti odmah, moramo se odreći nečega za dobrobit Italije –  poručio je Konte tokom vanrednom obraćanja zbog sve većeg broja zaraženih i umrlih u Italiji.

Konte je rekao da se obustave svi sportski događaji i poručio da će škole neće raditi do 3. aprila. Restorani i kafići su zatvoreni posle 18 sati, zabranjene su mise, venčanja i sahrane. Pabovi, diskotete i igraonice su takože zatvorene.

U Italiji ima najviše preminulih od korona virusa izvan Kine. U celom svetu su zaražene 9.172 osobe, što je povećanje za 1.797 u odnosu na juče. Samo u severnoj pokrajini Lombardiji je 5.469 ljudi pozitivno na koron avirus. 

Crna Gora je jedina država u Evropi u kojoj za sada nema obolelih od ovog virusa.

Izvor: RTS/RIC

Foto: Youtube/Screenshot

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *