17. 10. 2019.

Katarina, Sara, Lola i Tijana: Kako smo pripremali ISWiB 2019

Za samo dva dana, 14. jula, počinje 13. Međunarodna studentska nedelja u Beogradu – ISWiB 2019, i trajaće sve do 22. jula. Beograd će punih osam dana biti domaćin studentima iz 50 zemalja sveta, organizatori kažu da je pripremljen odličan edukativni progam, ali neće faliti ni dobre zabave. O ovom značajnom festivalu,  razgovarali smo sa devojkama iz PR Tima ISWiB-a, Katarinom Mitić, Sarom Oluić, Tijanom Mićanović I Lolom Maričić. Kuriozitet ovog razgovora bio je taj što je Lola Maričić, koordinatorka tima, uključila i svoje koleginice u intervju, te je svakako pohvalno videti mlade ljude kako timskim radom postižu odlične rezultate i prave velike događaje, odnosno niko ne prisvaja uspeh za sebe.

Katarina kaže da su pripreme trajale dugo, i da je bilo veoma zabavnih momenata, osim ozbiljnog i predanog rada:

– Za nama je  devet meseci rada na pripremi 13. ISWiB-a i one su konačno privedene kraju. Trenutno radimo samo na finesama koje će osigurati da ovogodišnji festival nadmaši sve prethodne, mada vam možemo reći da smo na dobrom putu za to!

Foto: Promo

Po čemu će se ovaj ISWiB razlikovati od prethodnih?

– Najpre zbog toga što se za ovogodišnji festival prijavio najveći broj učesnika do sada, naša saradnja sa finansijskim i naturalnim, ali i sa medijskim partnerima nikada nije bila na višem nivou nego ove godine. Takođe, po prvi put za ovih 13 godina koliko se ISWiB održava, učesnici će imati priliku da posete i upoznaju još jedan grad Srbije, a to je Novi Sad.

Ko sve dolazi, iz kojih zemalja i šta mogu da očekuju gosti-studenti iz Beograda?

– Ove godine nam dolaze učesnici iz preko 50 zemalja sveta, a samo neke od njih su: Italija, Španija, Portugal, Sjedinjene Američke Države, Tunis, Rusija, Indija, Kina, Velika Britanija i mnoge druge. Svi učesnici mogu da očekuju pre svega jedno predivno iskustvo koje će prepričavati godinama, nova znanja koja će steći na edukativnim radionicama koje smo organizovali za njih, i naravno prijateljstva koja će steći za čitav život!

Foto: Privatna arhiva

 

Sara za naš portal objašnjava koja je glavna tema ISWiB-a ove godine i zašto baš ona:

– Ovogodišnja tema festivala je “Budućnost zove” (The Future Is Calling), a za naziv smo se opredelili zbog značajnih tema koje nam 4.0 revolucija donosi. Želimo da podstaknemo mlade da misle na svet oko nas i na svoju budućnost i da ne prepuštaju stvari slučaju, već da oni budu ta promena koja je potrebna svetu, da iskoriste najbolje moguće otkrića i znanje koje 21. vek nosi sa sobom.

Recite nam nešto detaljnije o programu? 

– Svaki sekund koji učesnici budu proveli u Beogradu detaljno je isplaniran. U okviru programa festivala postoji mnogo različitih dešavanja, a neka od njih su otvorena i za širu javnost. Učesnici će tokom osam dana festivala pohađati jednu od 11 radionica, koju su odabrali. Radionice će se održati u Visokoj poslovnoj školi i vodiće ih iskusni ljudi koji su poznati širom sveta u svojoj branši. Prilagođene su tako da osobe koje nemaju nikakvo iskustvo ili znanje o toj struci mogu prisustvovati njima i naučiti mnogo toga. Neke od oblasti koje će se obrađivati na biznis radionicama su: Game Development, Blockchain, Start Up, dok će više umetničke radionice biti posvećene mjuziklu, jogi, plesu i filmu. Učesnici će biti smešteni u samom centru grada, u domu „Petar Drapšin“ na Dorćolu. Početak dana je rezervisan za radionice, a nakon toga slede nezaboravni događaji koji su mnogima omiljeni deo Festivala. Prvi na redu je Sajam država, koji se ove godine održava 16. jula u Just&Lobby event centru. Od 2016. godine, neizostavan deo Festivala je i Umetničko veče, koje se ove godine održava 18. jula u Dorćol Platz-u.

Tradicionalno najposećeniji festivalski događaj je Defile zastava, kada će 21. jula učesnici ISWiB-a prodefilovati užim centrom Beograda. Tokom osmodnevnog Festivala, a naročito tokom Defilea zastava, Beograd će izgledati kao prava svetska prestonica s obzirom na to da će se njegovim ulicama vioriti zastave preko 50 država.

Na šta smo najviše ponosni što se tiče ovogodišnjeg programa jeste odlazak i obilazak Novog Sada, koji je trenutno omladinska prestonica Evrope.

Foto: Privatna arhiva

Kakav je bio odziv volontera za ISWiB 2019 i šta oni mogu da očekuju i da dobiju od ove manifestacije? 

– Sa ponosom možemo da kažemo da je za svih ovih 13 godina odziv baš ove 2019. godine bio najveći! Oko 80 volontera pomoći će organizacionom timuda se festival iznese na najbolji mogući način. Pre svega, veoma nam je drago što mladi u našoj zemlji imaju svest i prepoznaju potencijal našeg projekta, kao i sam značaj volonterizma. Zasigurno mogu da očekuju da će imati osećaj da su proputovali ceo svet za samo osam dana i to je nešto što bismo posebno izdvojili. Očekuju ih nezaboravne uspomene, upoznavanje puno različitih kultura i sticanje prijatelja za ceo život! Takođe, naučiće mnogo o organizovanju, vođenju, odlučivanju pod pritiskom, preuzimanju odgovornosti i samoj komunikaciji sa ljudima.

Tijana nam je rekla nešto više o druženju u Novom Sadu.   

– Kao što je Sara rekla, ove godine Novi Sad je Svetska omladinska prestonica, te uz podršku OPENS-a, koji je partner ovogodišnjeg festivala, u okviru Međunarodne studentske nedelje u Beogradu, po prvi put se organizuje izlet van glavnog grada za sve učesnike. Uz njihovu podršku naši učesnici imaće priliku da upoznaju Novi Sad, uživaju u raznovrsnom programu, a ceo izlet će se završiti večerom na Dunavskom keju.

Foto: Privatna arhiva

Lola nam je otkrila ko je sve pomogao i pomaže u realizaciji ovog programa – festival. 

– S obzirom na to da Festival ima tradiciju, sada već dugu 13 godina, uspešno sarađujemo iz godine u godinu sa državnim institucijama, ambasadama i predstavnicima grada Beograda. Ovogodišnji pokrovitelji Festivala su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Finansijski partneri su Stadion Shopping Center, Via Academica i OPENS. Pored toga, tu su i mnogobrojni naturalni i medijski partneri, a zadovoljstvo nam je što je Regionalni informativni centar jedan od njih.

Foto/Cover: S leva na desno: Katarina, Sara, Lola, Tijana

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *