28. 03. 2020.

Kanada i Australija neće slati sportiste na Olimpijske igre u Tokiju

Uprkos globalnoj pandemiji korona virusa, Japanci ne odustaju od održavanja letnjih Olimpijskih igara, i one bi trebalo da počnu 24. jula u Tokiju. Međutim, Olimpijski komiteti iz Kanade i Australije sopštili su da neće učestvovati na ovoj najvećoj sportskoj manifestaciji, i ako ona bude održana.

Iz Kanade apeluju na Međunarodni olimpijski komitet da pomeri Igre za godinu dana zbog bezbednosti sportista, ali i celokupnog društva.

– Olimpijski i Paraolimpijski komitet Kanade (OKK, PKK) doneli su tešku odluku da ne pošalju sportiste na Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. OKK i PKK pozivaju čelne ljude MOK-a i MPK-a da odlože Igre za godinu dana. Mi ćemo im ponuditi svu pomoć kako bi rešili problem kompleksnosti kalendara. Razumemo kompleksnost, ali ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti naših sportista i svetske zajednice – piše u saopštenju.

Olimpijski komitet Australije (AOC) je odmah nakon odluke Kanade, saopštio da veruje kako njihovi sportisti nisu u mogućnosti da se spreme za Igre u Tokiju i da smatra da bi najbolje bilo da se one odlože za godinu dana.

– Naš komitet veruje da naši sportisti moraju da u prvi plan stave svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe”, navodi se u saopštenju AOC nakon sednice Izvršnog odbora.

Izvor: B92/Dnevnik

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *