25. 05. 2020.

Izveštaj EK za zemlje Zapadnog Balkana: Napretka ima, ali ostaje mnogo izazova

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana postigle neke značajne rezultate, ali da ostaje mnogo izazova do članstva u Evropsku uniju, naročito u vladavini prava.

Predstavljajući godišnji paket o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) rekao da zemlje-kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi nerešene sporove. Rekao je i da te zemlje treba da nastave da razvijaju privredu.

Foto: Youtube/Screenshot/Johanes Han

Han je kazao da Srbija i Crna Gora moraju da deluju s većom odlučnošću i da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, ocenivši da je to najvažniji preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i na pravdu, slobodu i bezbednost.

Ukazao je na važnost dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i naveo da dve strane treba da izbegavaju provokacije.

Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile senku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute, rekao je Han.

Evropska komisija, kako je istakao, predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom jer su obe zemlje napredovale u reformama.

Foto: Pixabay.com/Evropski parlament

Severna Makedonija je nastavila ambicioznu reformsku agendu, a istorijski sporazum koji je postigla s Grčkom o rešavanju dugotrajnog spora oko svog naziva, dokaz je snage privlačnosti koju ima evropska perspektiva, kazao je Han.

Unija će ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, naveo je evropski komesar i dodao da u BIH treba bez daljeg odlaganja formirati vlasti na svim nivoima.

Han je rekao i da EU, da bi zadražala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja.

SLOBODA MEDIJA UGROŽENA

U godišnjem izveštaju EK se navodi da Srbija nije ostvarila nikakav napredak u oblasti slobode izražavanja  i da to izaziva ozbiljnu bojazan.

U izveštaju piše da je potrebno da se usvoji i primeni Nova medijska strategija, koja bi doprinela transparetnosti u medijima. Što se tiče odnosa političkih partija, kaže se da one treba da imaju otvoreniju debate, kako bi se uspostavio proevropski konsenzus, koji još uvek ne postoji, a bitna je za čalnstvo u EU. Navodi se i to da su neke opozicione partije započele bojkot rada parlamenta, te da da su vladajuće parlamentarne koalicije dovele do pogoršanja zakonodavnih debata, čime je umanjena sposobnost skupštine da nadgleda izvršnu vlast.

Foto: Pixabay.com

U odeljku za reforme javne uprave kaže se da je Srbija umereno pripremljena za članstvo u EU, a zamerke su politički uticaj na izbor za visoke javne funckije, posebno u pravosuđu.

 U odnosima sa Kosovom navodi se da je Srbija pokazala uzdržanost nakon uvođenja taksi na robu iz Prištine, ali da je potrebno da Srbija uloži “suštinske napore kako bi se stvorilo pogodno okruženje za postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma“.

Izvor: N1/Danas

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *