27. 02. 2020.

Izložba “Čistač” Marine Abramović: Radovi prate sve faze pedesetogodišnje karijere umetnice

Otvaranje retrospektivne izložbe “Čistač” čuvene umetnice Marine Abramović zakazano je za 21. septembar u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Za ovu priliku prostor ovog muzeja je potpuno preuređen, o tome govori podatak da će izložba biti postavljena na svih pet spratova, i da je stalna postavka muzeja “iseljena”.

Izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti biće poslednja prilika da se regionalna javnost upozna sa izložbom „Čistač“ u okviru koje će biti predstavljene sve faze stvaralaštva jedne od najvećih savremenih umetnica današnjice. Postavka će obuhvatati celokupan prostor Muzeja i sadržaće više od 120 radova – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere.

Foto: Youtube/Screenshot/MSU

Izložba Čistač je prva velika evropska retrospektiva Marine Abramović, koncipirana u bliskoj saradnji s umetnicom. Premijerno je prikazana 2017. godine u Modernom muzeju (Stokholm, Švedska), a zatim je putovala u Luizijana muzej moderne umetnosti (Humlebek, Danska), Heni Onstad Kunstsenter (Oslo, Norveška), Bundeskunsthale (Bon, Nemačka), Fondaciju Palaco Stroci (Firenca, Italija) i Centar za savremenu umetnost (Torun, Poljska). Izložba u Beogradu je poslednja stanica na turneji i nosi poseban značaj jer predstavlja povratak umetnice u grad svog rođenja gde je započela karijeru i gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Izložba hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umetnice. Počevši od ranih, slikarskih (1960-1969) i konceptualnih radova (1970-1972), preko solo performansa (1973-1975) i zajedničkog rada s životnim partnerom Ulajem (1976-1988), što je period sticanja međunarodne afirmacije, do solo karijere od 1991. do 2017. tokom koje je izgradila status jedne od najvećih umetnica današnjice. Sadrži više od 120 radova i čine je slike, crteži, objekti, fotografije, zvučni radovi, video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa. Izložba uključuje antologijska dela umetnosti performansa (Ritmovi, 1973-1974; Lips of Thomas, 1975; Relacioni radovi, 1976-1977; Prelazak noćnog mora, 1982-1986), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, 1997; Umetnik je prisutan, 2010).

Foto: Youtube/Screenshot/MSU

Živi segment izložbe čine reperformansi istorijskih performansa Marine Abramović koje će dnevno izvoditi domaći i inostrani reperformeri, kao i participatorni radovi u kojima učestvuje publika.

Marina Abramović će od 24. do 26. septembra održati i Masterclass, a izabrani učesnici će sa njom provesti ova tri dana u  intenzivnom umetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju sveta umetničkog performansa.

Izvor: Muzej savremene umetnosti

Foto/Cover: Promo

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *