26. 02. 2020.

Ivana Popović, preduzetnica: Život i rad na selu su istinska privilegija   

Posle decenije uspešnog bavljenja izdavačkim poslom u zemlji i inostranstvu, Beograđanka Ivana Popović (30), marketing menadžer „Ona Magazina“ i „Černogorije“ (godišnjak na ruskom jeziku koji se obraća ruskogovorećoj dijaspori i turistima u Crnoj Gori), odlučila se na originalan i hrabar korak – da poveže ljubav prema zdravoj hrani, prirodi i tradiciji, i osnuje novi brend „Džemara“. Preselila se iz glavnog grada u selo, i svoje vreme i resurse uložila tamo gde su joj koreni, u Rađevini, ali kako kaže za RIC nije imala strah od života na selu.

-Ovo nije moja prva selidba iz Beograda tako da sam navikla na promene. Sigurno da je stil života drugačiji u odnosu na grad ali kad shvatite pravila igre, život i rad na selu postaju istinska privilegija.

Foto: Zoran Mirčetić

Otkrijte nam tajnu – koje su prednosti života na selu?

Kada se ujutru probudim s prvim zracima sunca a kroz prozor puca vidik stotinu kilometara ispred mene, preko istorijske planine Cer, osetim kako me energija ispunjava do poslednjeg atoma. Dodatno samopouzdanje mi ulivaju moji četvoronožni prijatelji: kuce, mace, srne… Ceo prizor upotpunjava poj ptica i rajski mirisi koji su u gradu sasvim zaboravljeni: miris mladog oraha, zove, poljskog cveća ili vrućeg hleba iz peći.

Kako ste došli na ideju da započnete proizvodnju džemova?

Tragala sam za ukusima koje bih volela da pružim ljudima, koji bi im probudili emocije i sećanja na najlepše događaje iz detinjstva. Jednostavno rečeno, htela sam da ih usrećim, makar i na kratko, koliko je potrebno jednom zalogaju da postane istorija. Hrana ima moć, daleko veću nego što se misli. Ona je mnogo više od čistog opstanka, hrana je duhovna memorijska kartica. U njoj treba uživati, a ne od nje preživljavati.

Foto: Zoran Mirčetić

Tako su se rodili naši džemovi – svaki je na svoj način jedinstven, a opet svi bude osećaj toplog doma, pucketanja vatre u smederevcu i ritmičnog krčkanja mirisnog džema u šerpi.

Kako ste organizovali posao?

U želji da naši džemovi budu što kvalitetniji i bliži netaknutoj prirodi, „ušuškala sam“ svoj pogon na dedovini u selu Kržava, na planini Jagodnji iznad Krupnja, na 585 metara nadmorske visine. Prepoznala sam potencijal u neposrednom okruženju organskih malinjaka i kupinjaka, čistom vazduhu, izvorskoj vodi… ali i ženskom radnom kadru koji je mahom nezaposlen, i nisam pogrešila. Za sada četiri žene rade u proizvodnom pogonu. Dedovina se prostire na hektar i po zemlje, imamo svoj malinjak, ali većinu sirovine otkupljujemo. 

Foto: Zoran Mirčetić

Kolika su ulaganja?

Neko ko se bavi biznisom, zna da je ulaganje u posao nešto što je konstanta, posebno kod novih projekata kakva je „Džemara“. To je brend koji je još uvek u povoju i ja sve svoje resurse ulažem u njega.

Po čemu su vaši proizvodi originalni?

„Džemara“ je brend koga odlikuje spoj tradicionalnog i modernog. Džemovi, voćni pirei, sokovi, slatko-slani sosevi kuvaju se na smederevcima, po recepturama naših baka, a obogaćeni su začinima iz celog sveta. Za sada smo prepoznatljivi po sledećim ukusima: džem od maline i nane; kupine i ružine vodice; kupine i aktivnog uglja; borovnice i lavande i pekmez od šljiva sa rumom. Naš brend smo plasirali u novembru prošle godine, praktično tek sad se pripremamo za prvu sezonu berbe maline i kupine, gde ćemo značajno proširiti naš obim proizvodnje i zaposliti još radne snage.

Foto: Zoran Mirčetić

Gde vaši proizvodi mogu da se nabave?

Naši proizvodi se tretiraju kao domaći delikatesi od organskog voća i povrća, nastali u srcu netaknute prirode. Prodaju se online i dostavljaju poštom, a ima ih i u prodavnicama zdrave hrane širom Srbije i u nekoliko specijalizovanih restorana u Beogradu koji neguju domaću kuhinju. U pregovorima smo da uđemo u jedan od velikih domaćih trgovinskih lanaca.

Kakvi su vam planovi?

S obzirom da su proizvodi „Džemare“ naišli na veliko interesovanje tržišta, preko noći se javila potreba za proširenjem kapaciteta, nabavkom mehanizacije, izgradnjom distributivnih kanala u inostranstvu… Ispred nas je put koji nije lak ali sa verom da je Srbija dragulj koji ima šta da ponudi svetu, odlučno koračamo napred.

Foto: Zoran Mirčetić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *