16. 12. 2019.

“Grejanje na sunce”: Solarna energija šansa za uštedu

Da li ste znali da je… Energija Sunca spada u obnovljive izvore energije, a Srbija bi to mogla odlično da iskoristi, jer tokom godine ima oko 260 sunčanih dana. Najveći potencijal za iskoristivost solarne energije imaju gradovi u južnoj Srbiji.

Solarna energija bi se mogla iskoristiti na mnogo načina, a najjednostavniji je sakupljanje toplotne energije pomoću solarnih panela. Potencijal za uštedu ovakvim sistemom bio bi veoma značajan, ako bi se na svaku stambenu jedinicu postavilo po četiri kvadratna metra solarnih kolektora.  Kada bismo koristili ovaj izvor energije, godišnje bi se uštedelo oko 7420GWh električne energije, čija je vrednost oko 370 miliona evra.

Najveći godišnji prihod imaju površine orijentisane prema jugu i sa nagibom od 30 stepeni.

Foto: Pixabay.com

Ljudi danas koriste manji deo  obnovljivih izvora energije, a razlog zbog kojeg su u toj meri zastupljeni su nespremnost države da se posveti ozbiljnim promocijama i ozbiljnom podsticaju u ovoj oblasti.

Korišćenje ove energije mnogima stvara uštedu prilikom potrošnje struje, te je sve više onih koji se, sa ciljem da smanje račune za struju, odlučuju za solarne panele. Postavlja se pitanje da li to državi uopšte odgovara ? Naime, Vlada Srbije se obavezala da do 2020. godine proizvodnju svoje energije putem obnovljivih izvora, među kojima su i solarni, poveća sa 21 odsto na 27 odsto.

Period pred nama pokazaće da li je Srbija spremna da se okrene promociji i podsticaju čistim izvorima energije, koji nisu alternativa, već realnost i budućnost. Međutim, za sada, visoka cena solarnih panela svakako je prepreka za mnoge i na samu pomisao na njih. Ugradnja solarnih panela kreće se od 3000 do 10000 evra, u zavisnosti koliko aparata bi trebalo da snabdevaju strujom.

Denis Milović

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *