25. 01. 2020.

Glavni urednik NIN-a povodom sporne naslovne strane: “Nikome nije smetala ta Tanjugova fotografija objavljena 2017.”

Ugledni nedeljnik NIN jutros je osvanuo bez prvobitno planirane naslovne strane, ostao je samo beli list sa naslovom “Ko ruši Krušik”. Velika prašina je danas u srpskim medijima, posebno provladinim i tabolidima, jer kako kažu planirana naslovna strana bila je insinuacija za napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tim povodom glavni i odgovorni urednik NIN-a  Milan Ćulibrk oglasio se saopštenjem na Fejsbuk stranici NIN-a. 

“Samo najmračnijim umovima mogle su pasti na pamet gadosti koje se pripisuju redakciji NIN-a zbog naslovne strane novog broja, koji će se sutra pojaviti na kioscima.

Neverovatno je da nikome nije smetala ta Tanjugova fotografija, prvi put objavljena u drugim medijima 27. juna 2017. godine, kada je predsednik Srbije, tada premijer Aleksandar Vučić sa tadašnjim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” u Beogradu. A sada svima smeta i NIN optužuju da smo mi stavili predsednika “na nišan”. Niti nam je to bila namera, niti nam je to bio cilj i svi koji znaju kako radimo znaju da to nije tačno. To što je priča o naslovnoj strani otišla na tu, pogrešnu stranu stranu više govori o onima koji nas optužuju za tako nešto nego o nama.

Foto: Twitter/ Prvobitno planirana naslovna strana NIN-a

NIN neće prestati da piše o aferi Krušik i prodaji oružja povlašćenim privatnim firmama i o tome kakvu je ulogu u tim poslovima imao Branko Stefanović, otac ministra policije Srbije, kao predstavnik firme GIM, ali nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim pretnjama predsedniku Srbije”.

Kako je Tanjug ranije preneo saopštenje izdavača NIN-a Ringier Axel Springer Srbija, NIN je jutros osvanuo bez fotografije na naslovnoj strani jer je prvobitni izbor fotografije, prema mišljenju izdavača, bio neprimeren, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

Iz Ringier Axel Springer Srbijarekli su da iako je promenjena fotografija na naslovnoj strani, sadržaj članka naslova “Afera oružje: ko ruši Krušik” ostaje nepromenjen.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će ovaj broj NIN-a sa prvobitnom naslovnicom nositi svuda sa sobom i pokazivati svim visokim zvaničnicima EU i sveta.

Foto: NIN/naslovna

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *