27. 02. 2020.

FORUM “VLASINA 2018”: Radionice i druženje mladih iz celog sveta

Predstavnici “Balkanca” Jovana Dančetović šef spoljnih poslova i Jovan Stanković glavni koordinator za jug Srbije, učestvuju na najvećem omladinskom forumu na otvorenom u Srbiji – “Vlasina 2018”. Forum se održava na Vlasinskom jezeru u periodu od 15. do 22. jula.

Svakodnevno se održavaju radionice iz tri modula: omladinski aktivizam, društvena odgovornost i preduzetništvo. Naši predstavnici su uzeli aktivno učešće u mnogim radionicama, posebno vezane za modul aktivizma iz kog i sami drže predavanje. Pored edukacije i sportskih aktivnosti, ovaj forum je poseban po tome što spaja mlade iz Srbije, ali i ostalih zemalja. Na forumu prisustvuje preko 500 učesnika, od kojih je oko 100 volontera i isto toliko mladih iz sveta. Pored mladih sa Balkana, na Vlasini su i omladinci iz Etiopije i Rusije.

Ovaj kamp je značajan i zbog toga što se učesnici druže bez alkohola, jer na taj način žele da promovišu zdrav život. Takođe, ima i dosta kulturnih aktivnosti. Književno veče u prirodi, pod zvezdama, bilo je veoma posećeno.

“Prisustvovao sam mnogim književnim večerima ali nijedna nije bila kao ona sinoć. Književno veče u prirodi, u sredini kampa, logorska vatra i nebo puno zvezda. Sinoć je poezija grejala više od vatre, mladi ljudi nisu hteli da se kazivanje stihova prekine kako bi otišli na žurku. Trenuci od prethodne večeri ću pamtiti, pamtiti i pamtiti. Izuzetno zadovoljstvo je upoznati i slušati tako dobre pesnike. Veliko hvala dragim mi ljudima, gospodinu Branku Stevanović i Stefanu Mitiću! Za nezaborav”, rekao je Jovan Stanković.

Na forumu su predstavnici Balkanca ostvarili nove kontakte. Upoznali su se sa Antonom Grablinom, mladim aktivistom iz Rusije koji studira i radi u Srbiji. Nadaju se da će sa njim raditi na nekim projektima u budućnosti. Kamp su posetili i ministar prosvete Mladen Šarčević, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev. Ministar Šarčević je održao predavanje na kome je govorio o povećanju srednjoškolskog i studentskog standarda, merama koje ministarstvo preduzima da modernizuje škole i fakultete, kao i o budućim zakonima koji će doprineti kvalitetnijem obrazovanju.

Mnogi učesnici već danas pričaju o utiscima, a sada vam prenosimo utisak samo jednog od njih. “Jutro kada vas umesto alarma bude zraci sunca mada je tek šest sati, nije vam mrsko da ustanete. Kada perete zube sa jezerskog izvora, kada i dan i noć dišete svež vazduh na 1200 metara nadmorske visine, kada se međusobno pomažete sa ostalim kamperima, pravite šale na račun onoga što je loše, i kao deca 21. veka se okupljate oko produžnih kablova da napunite telefon kao oko vatre, ali ih ne čačkate, već se upoznajete i ćaskate sa onima koji takođe čekaju”, izjavila je Jelena Stefanović.

Zašto volim da putujem bivšom Jugom (I deo)

„Veliko hvala na gostoprimstvu organizatoru i direktoru Foruma Valentinu Popoviću, kao i celom organizacionom timu među kojima se svojim radom istakla Jovana Janković, koordinatorka Foruma za jug i velika prijateljica naše organizacije. Verujemo da će se sledeće godine broj mladih udvostručiti jer dobre stvari zaslužuju i treba da rastu i napreduju. Rado ćemo se i sledećeg puta odazvati pozivu jer se prilika za rad i edukaciju sa izvanrednim i kvalitetnim mladim ljudima ne propušta, druženje sa njima se pamti i kontakti se ne prekidaju. Biti zdrav i pozitivan primer mladima i društvu – to je zvezda vodilja svih nas!“, zaključio je Jovan Stanković.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *