17. 10. 2019.

Finska na čelu EU do kraja godine: Borba protiv klimatskih promena prioritet

Finska će u narednih šest meseci predsedavati Evropskom unijom, na ovoj poziciji je od juče, 1. jula, zamenila Rumuniju. Ovo je treće predsedavanje ove članice EU od kada je ustanovljeno, a njen dolazak na čelo Saveta EU znači da će voditi sve sastanke, osim Saveta ministara spoljnih poslova gde predsedava šef diplomatije EU.

Pitanje Zapadnog Balkana ostaje otvoreno. Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han nada se će Helsinki preuzimanjem predsedavanja od Bukurešta nastaviti da podržava politiku proširenja EU na Zapadni Balkan. On je izrazio očekivanje da će tokom mandata Finske,   do kraja 2019. godine, Srbija otvoriti nova poglavlja u svojim prsitupnim pregovorima.

Finska je pred preuzimanje predsedavanja Savetom EU najavila da će se njen program zasnivati na socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti Evrope.

Kao ključni prioritet svog predsedavanja Finci navode EU ulogu u borbi protiv klimatskih promena.Program finskog predsedavanja obuhvata i jačanje jedinstvenog tržišta, slobodnu trgovinu, korišćenje potencijala koje pružaju istraživanja, razvoj, inovacije i digitalizaciju.

Izvor: B92

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *