28. 03. 2020.

Filmovi za sva vremena i za sve Nove godine: Gledamo ih po milioniti put, a kao da je prvi

Ostala su još dva dana do ulaska u 2019. godinu, a ukoliko uključite televizor, primetićete da je praznično raspoloženje več uveliko tu, posebno po filmovima koji su počeli da se repriziraju po ko zna koji put. S obzirom na to da je ponuda filmova sve više kvantitativnija, nego kvalitetnija, možda je to i dobro, da neke nove generacije pogledaju filmove koj su na neki način klasici, i blokbasteri vremena u kome su se prikazivali.

“Znam da su novogodišnji praznici kada vidim ‘Sam u kući’ na TV-u”, reče kolega pre neki dan. I nije to jedini film na koji smo navikli tokom praznika. Nekoliko domaćih i stranih filmova čine nezaboravni deo novogodišnjeg odmora. Krenimo sa filmovima koji su obeležili jugoslovensku kinematografiju. 

“Žikina dinastija”

Avanture prijatelja Žike i Milana spadaju u antologijske scene komedije kinematografije Balkana. Znate sigurno bar neki od nastavaka avantura popularnog dvojca – išli su u Kosjerić, Rusiju, ženili i spasavali brak prvo sinu i ćerki, a zatim i unuku Miši, a sve to uz dozu humora i doskočice. I naravno, uz kolače posle ručka za praznike.

Foto: Youtube/Screenshot

“Tesna koža”

Bez ovog filma svakako ne mogu da se zamisle novogodišnji praznici. Iako je prošlo više od 30 godina kada je prvi put prikazan, Pantić i Šojić glavni akteri “Tesne kože” i danas su veoma aktuelni. Još kada se tu pojave pevačice poput Lepe Brene, Sneki.., nastaje pravi lom.

“Hajde da se volimo”

Legendarna trilogija filmova najveće estradne zvezde na ovim prostorima Lepe Brene, pravi je koktel tokom praznika. Svi Jugonostalgičari mogu da uživaju u prelepoj državi koja više ne postoji i nekom vremenu u kome je ljubav bila opijum za narod. Ovaj jugoslovenski mjuzikl punio je bioskope osamdesetih godina prošlog veka po nekoliko meseci.

Foto: Youtube/Screenshot

Film “Bolji život”

Film “Bolji život” je definitivno nezaobilazni deo novogodišnjeg opuštanja pored malih ekrana. Dešavanja u kući Popadića kao da su postala deo folklora, a replike se i danas prepričavaju. Gospođa Emilija, Dragiša koji hoće svima da udovolji iako su “šašavi i bezobrazni”. Možda ovo mnoge od nas podseća na naše domove pa eto odakle i popularnost koja decenijama ne prestaje.

Nakon domaćih filmova, red je da se pogleda i po nešto iz svetske produkcije. Evo koje filmove rado gledamo po 10 puta, a jedan odprilike košta kao svi ovi naši pobrojani prethodno.

“Sam u kući”

“Sam u kući” je film koji je sniman kada mnogi od vas koji čitate ovaj tekst niste bili ni rođeni, a gledali ste ga sigurno bar jednom. Svi smo, bar jednom u životu, gledali Kevina, njegove avanture tokom praznika kada je greškom ostao u Americi dok je ostatak porodice otputovao u Pariz. A provalnici odlučili da ga opljačkaju. Nekada se za nestašno dete govorilo da je Denis Napast, a mlađe generacije za nevaljalca koriste sintagmu “mali, plavi iz filma ‘Sam u kući'”.

Foto: Youtube/Screenshot

“Tomb Raider”

Čuvena Anđelina Džoli u ulozi Lare Kroft jedan je od nezaobilaznih likova na malim ekranima za novogodišnje praznike godinama unazad. Lara Kroft putuje po svetu tražeći zaboravljene artefakte i lokacije često povezane sa natprirodnim moćima. Iako se njena biografija menjala kroz serijal ono što je se ponavlja u svakom delu je da je ona jedino dete i naslednik aristokratske porodice Kroft. Znate ono – čaj, napolju pada sneg i Anđelina u akciji. Nije loše za leškarenje. Filmovi su rađeni po igrici.

Foto: Youtube/Screenshot

 “Gospodar prstenova”

Pročitah pre nekoliko dana da je petnaestogodišnjica izlaska trećeg dela filma ove trilogije i zapitah se da li je moguće. Trk na Gugl i videh da jeste… Ova tri filma su izlazila u razdoblju od 2001. do 2003. godine. Gledali smo ih više puta od tada, ali zašto da ne – zanimljivi su i nekako dovoljno bajkoviti da bi bili deo prazničnog opuštanja.

I dok će neko reći da televizije dosađuju sa repriziranjem stalno jednih te istih filmova, mi ćemo reći da to možda i nije smaranje već podsećanje na neka lepša vremena, na detinjstva mnogih od nas i na uspomene koje nosimo iz doma.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *