23. 02. 2020.

Festival “Terminal” u Somboru: Četiri dana odlične muzike, filmova i urbane kulture

Terminal Music & Arts Festival, internacionalni festival muzike, umetnosti, slikarstva i urbane kulture, biće održan od 26. do 29 juna, po četvrti put u Somboru. Ovogodišnji slogan festivala je „Uplovi u lepšu stvarnost, budi deo Terminala”.

Prvog dana festivala, 26. juna,  biće prikazani filmovi ”Zvezde Gaomeigua” i ”Ti imaš moć”, početak je zakazan za 21 sat u Cafeu De Sol.  Na festivalu će biti prikazane projekcije filmova savremene srpske produkcije gde će posetioci  imati priliku da razmene mišljenja i podele utiske sa trenutno vodećim autorima domaće filmske scene. Drugog festivalskog dana takođe su na programu filmske projekcije, na istoj lokaciji  i  u isto vreme. Publici će biti prikazana tri ostvarenja ”Kamen u ruci”, ”Centar” i ”Taurunum Boy”.

Foto: Promo/CafeDeSol

Glavni muzički program na Main stage počinje 28. juna, a među najvećim imenima ovogodišnjeg festivala je RY X, svestrani producent iz Los Anđelesa koji će se te večeri predstaviti i u Somboru, u sklopu svoje evropske turneje.  RY X  sarađivao je sa svetskim imenima kao što su Rijana, Ame i Adam Frilend, a o njegovom raskošnom talentu svedoči i raspon muzičkih interesovanja, od indijskih raga i afričkog džeza do tehna i eksperimentalne elektronike. Svoje koncerte održavao je na neobičnim lokacijama kao što su katedrala Notr Dam, londonski Rojal Albert Hol, čuveni Montre džez festival i drugi. Iste večeri posetiocima će se predstaviti i italijanski DJ Glauco di Mambro, kao i Beogradski „tehno“ projekat Tapan. Izraelski muzičar Nadav Dagona će na festival doneti hipnotišući šou „360 stepeni“, gde svoj set bubnjeva postavlja u centar publike.

Foto: Promo/RY X

Terminal će druge večeri festivala na Main stage ugostiti i  soul, džez, hip hop umetnicu iz Nemačke nigerijskog porekla NNEKU,  a nastupiće i: belgijsko-francuski trio neobičnog sastava  Nikitch & Kuna Maze ft. Raph Stark, australijski DJ i producent i Uone, i Megablast DJ poznat po jedinstvenom pristupu house muzici.

U sklopu “Terminal Music & Arts Festivala” je i dnevni program, biće održane radionice, drugog dana festivala “Postani DJ”, zatim sledećeg dana “Kreativna ARS radionica, istog dana u kulturom centru Laza Kostić (ulica Laze Kostića 5) biće predstavljena izložba “100 godina Bauhausa”.

Foto: Promo/Kabare nastup

Festival će se održati na više lokacija u gradu, a stejdževi koje publika bude posetila postaće mali svet senzualnosti i neobične lepote. Terminal će ovog leta predstaviti nove muzičke trendove i po prvi put u Srbiji ugostiti velika imena muzičke scene sa svih strana sveta različitih muzičkih pravaca od džeza, fanka, disko i elektro muzike kao i sve popularnijeg drum and bass zvuka. Neki od nastupa biće održani u prirodnom ambijentu kanalske obale, a pored koncerata u sklopu festivala održavaće se i live elektronika, likovne izložbe i projekcije filmova.

Karte za festival mogu se kupiti putem online platformi GIGS TIX i DD Tickets, a kompletan program i spisak učesnika pogledajte na ovom linku.

Foto/Cover: Promo/Terminal festival Sombor

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *