19. 01. 2020.

Festival S.U.T.R.A. u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu: Algoritmi upravljaju našim okruženjem

Festival S.U.T.R.A. : U ime algoritma, posvećen spoju nauke, tehnologije i umetnosti održava se do 23. septembra u Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Ovog puta festival je posvećen aktuelnim visokotehnološkim temama i fenomenima – Veštačkoj inteligenciji i lažnim vestima, koje su predstavljene kroz forme izložbe, razgovora i radionice.

Za vreme trajanja festivala iz različitih uglova i perspektiva istraživane su navedene teme, od naučnih i umetničkih istraživanja, pa sve do umetničkih i naučnih vizija, i to kako i na koji način one menjaju i usmeravaju našu stvarnost, naše S. U. T. R. A.

Ivan Stanić, autor, selektor, osnivač festivala i kustos ovog muzeja, kaže da se  „krećemo u hibridnom prostoru, između „oflajn“ i „onlajn“ stvarnosti.

Foto: Festival S.U.T.R.A./lvan Stanić (levo na slici)

– Svakodnevno funkcionisanje je skoro nemoguće zamisliti bez upotrebe različitih uređaja poput računara, „pametnih“ telefona, laptopova, tableta i slično. Iza svakog od pomenutih uređaja (računarskog programa, softvera, aplikacije, Veštačke inteligencije, svega što se dešava u digitalnim uređajima) nalaze se algoritmi. Algoritmi su u osnovi svega što danas određuje digitalni svet i velikim delom upravlja našim okruženjem – objašnjava Stanić.

Preko uređaja konzumiramo i sopstvenu stvarnost: komuniciramo, informišemo se, učimo, plaćamo – živimo. Na taj način ostvarujemo dobrobit na različitim nivoima. Međutim, razvoj tehnologije često ide brže nego što uspevamo da iskoristimo sve njene blagodeti. Posledice su smanjenje pažnje, bes bez dijaloga, deca zavisna od tehnologije, polarizacija demokratije, pretvaranje naših života u nadmetanje za „lajkove“ i aktivnosti na društvenim mrežama.

Foto: Festival S.U.T.R.A.

– Ako je duhovno putovanje smisao života, čini se da za njega nema više ni prostora ni vremena. Sa svim tim ekranima, kamerama i senzorima napustili smo prostore za razmišljanje i naši izbori sada postaju stvar odluke algoritama – Veštačke inteligencije. Umesto ljudi sa telom, ličnom istorijom i imenom postajemo statistički podaci. Budućnost i ljudska stvarnost se pretvaraju u algoritamske strukture – dodaje osnivač ovog festivala.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuju: Miljana Milojević, Milena Čukić, Maja Lyon, Danilo Pešić, Mirjana Milošević, Svetlana Maraš, Aleksandra Jovanić, Dejan Vračarević, Nataša Teofilović, Tanja Vujinović, Isidora Todorović, Alice & Bob, Stevan Kojić, Bojan Radojčić, Zorica Milisavljević i T.Ractor, Vukašin Stančević, Kristina Tica, Centar za promociju nauke, Uroš Krčadinac i Fakultet umetnosti u Nišu.

Foto: Festival S.U.T.R.A.

Festival S. U. T. R. A, je najstariji festival u Srbiji posvećen spoju umetnosti, nauke i tehnologije, ove godine obeležava deset godina postojanja. Menjajući pokrovitelje tokom vremena, prošao je kroz turbulentne periode, jedno vreme bio na ivici opstanka, da bi konačno našao mesto u Muzeju nauke i tehnike. Na obostrano zadovoljstvo, Muzej je prepoznao značaj i kvalitet Festivala, čime je Festival osigurao svoje S. U. T. R. A. Tokom trajanja Festivala, posetioci Muzeja su aktivno uključeni u njegove programe jer je ideja Festivala da pasivne posetioce pretvori u aktivne učesnike.

Festival pruža nove perspektive koje su neophodne za razvoj pojedinaca i društva, postavljajući pitanja, kritikujući, pružajući odgovore, provocirajući i motivišući. U isto vreme istražuje preplete tehnologije, umetnosti, nauke i društva, sa naglaskom na njihovoj simbiozi i složenosti međusobnih odnosa. Otuda je i logično prisustvo umetnika, naučnika i naučnih institucija na jednom mestu, u zajedničkoj misiji.

  

Foto: Festival S.U.T.R.A.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *