24. 05. 2020.

Enes Pašić, reagovanje: Meta(k) na Sarajevo

Kako su objavili portali u Bosni i Hercegovini, a potvrdile nadležne institucije u Sarajevu, juče 6. novembra, na adresu Parlamenta Bosne i Hercegovine stigla je pošiljka iz Beograda, u kojoj se nalazio metak. Kao iskreni  zagovornik ideje međunacionalne saradnje i pomirenja na ovim prostorima, smatram da se na ovakve situacije treba reagovati razumno i prepustiti nadležnim institucijama da obave svoj posao.

Svakako, ja sam svjestan da ovakve situacije ne mogu proći neopažene i bez reakcije javnosti, što je u jednu ruku očekivano, prihvatajući činjenicu da narod u Sarajevu, na žalost itekako dobro zna šta znači dočekati metak upućen njima. Vjerujem, da ukoliko budemo mnogo govorili o ovome, te se o tome očitovali na društvenim mrežama i portalima, doprinijet ćemo razvoju pokvarene ideje onog ko je uputio metak.

Foto: Maxresdefault

Svrha ovog  simboličnog ‘poklona’ jeste upravo narušavanje međunacionalnih, religijskih, etničkih i drugih veza, koje se već godinama trudimo obnoviti i održati. Pozivam građane Bosne i Hercegovine da ne pridaju pažnju zlim umovima koji pokušavaju pokrenuti priče o sukobima i nametnuti osjećaj nesigurnosti. Uprkos svim nestabilnostima u državnom vrhu, neosporiva je činjenica da se Bosna i Hercegovina ustavom opredijelila za put NATO integracija koji bi joj u konačnici, pored svih drugih privilegija garantovao sigurnost na svim nivoima. Također, poručio bih svim inicijatorima očajničkih nasrtaja na integritet ove zemlje da je narod Bosne i Hercegovine  odlučan po pitanju razvoja mehanizma kontinuiranog progresa, razvoja demokratije i u konačnici pridruživanja Europskoj uniji, niko više ovoj zemlji ne može narušiti stabilnost.

Ne u naše ime, mi gradimo zajedničku i bolju budućnost!

Autor teksta je ambasador udruženja “Balkanac” za BiH

Foto: Enes Pašić/Privatna arhiva

Tekstovi objavljeni u rubrici “Lični stav” predstavljaju stavove autora tekstova i ne mogu se smatrati stavom RIC-a.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *