27. 02. 2020.

“Drug Tito je umro”: Za njim je plakala cela zemlja koja danas ne postoji

Da li ste znali da… Tog 4. maja 1980. godine, kako je javljeno na tadašnjoj Radio televiziji Beograd, tačno u 15.05 časova, umro je drug Tito. Josip Broz Tito je bio doživotni predsednik SFR Jugoslavije, a njegova sahrana, iako je prošlo punih 39 godina, i dan danas je jedan od najgledanijih TV događaja u svetu.

Nakon skoro četiri decenije od njegove smrti, još uvek se vode polemike da li je zajedno sa njim otišla i Jugoslavija, odnosno da li je nakon njegove smrti počeo raspad koji je rezultirao secesijom SFRJ. Ipak, starije stanovništvo kaže da se u njegovo vreme mnogo lepo živelo, da je život imao smisla, da je bilo hleba i letovanja za sve, kao i redovne dobre plate i posla “za stalno”.

Foto: Youtube/Screenshot

S druge strane Tito se kritikuje kao osnivač veštačke tvorevine, koja nije mogla da funkcioniše na duži rok, te je nestala njegovom smrću, i to na najgori mogući način – ratnim sukobima devedesetih godina.

Josip Broz je rođen maja 1892. godine u Kumrovcu, a kao datum njegovog rođenja uzima se 25. maj, poznat kao Dan mladosti u “ono vreme”.

O Titu nisu izostale ni teorije zavere , te je tako FBI je polovinom prošlog veka verovao da Josip Broz Tito, tadašnji predsednik Jugoslavije zapravo nije pravi Tito već neko tajni ruski agent.

Foto: Youtube/Screenshot

Titov grob se nalazi u Kući cveća u Beogradu, i na današnji dan iz svih delova bivše SFRJ, ljubitelji njegovog lika i dela dolaze da mu se poklone.

Foto: Youtube/Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *