26. 02. 2020.

Dramatičan izveštaj UN o ekološkom stanju planete: Ugroženo milion vrsta i budućnost ljudi

Na našoj planeti u ovom trenutku postoji million ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, piše u izveštaju grupe stručnjaka Ujedinjenih nacija o ekološkom sistemu. Ukoliko se situacija ne promeni, ukoliko ne postanemo svesni šta radimo i koliko zagađujemo našu životnu sredinu, bićemo i mi, ljudi, ugroženi brže nego što mislimo.

Da bi se situacija promenila potrebna je “duboka promena modela proizvodnje i potrošnje ljudske vrste”.  U izveštaju UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

Foto: Pixabay.com

– Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u celom svetu”, rekao je predsednik grupe stručnjaka UN Robert Votson.

Prema njegovima rečima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Foto: Pixabay.com

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izveštaju i dodaje da se narednih decenija predviđa nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme.

Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promenama, koji ima za cilj da zagrevanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

Foto: Pixabay.com

U izveštaju piše i to da su promene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mlečnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promene i opšte zdravlje ljudi.

Izvor: N1/RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *