09. 04. 2020.

Dimitrije Andrejić: Studiranje u SAD daje kvalitetno znanje i svetski priznate diplome

Studiranje u inostranstvu samo po sebi predstavlja poseban izazov, bilo da je na nivou osnovnih akademskih studija ili na nivou postdiplomskih, odnosno master i doktorskih studija. Prilikom odabira države za nastavak studija treba voditi računa o mnogim stvarima, sagledati sve pozitivne i negativne strane koje sa sobom nosi studiranje na određenom univerzitetu.

Studiranje u Sjedninjenim Američkim Državama je mladima sa ovih prostora veoma privlačno, i ako se odlučite na taj korak doživećete posebno iskustvo.  Podatak da od najboljih 500 univerziteta na svetu, prema čuvenoj šangajskoj listi, više od 130 dolazi upravo iz SAD-a dovoljno govori o kvalitetu samih univerziteta i uopšte o kvalitetu studiranja, pritom treba znati da se u Americi nalazi najviše inostranih studenata, preko 700.000. Odgovor na pitanje, zašto je to tako, nalazi se u sledećem. Univerziteti u SAD poseduju fantastičnu infrastrukturu i opremu za rad studenata. Uslovi u kojima studenti obavljaju svoje svakodnevne fakultetske obaveze su za divljenje, počevši od opremljenosti biblioteka, preko učionica, čitaonica, pa sve do mogućnosti da sarađuju sa najvećim svetskim stručnjacima. Još jedan bitan razlog zbog koga se učenici i studenti opredeljuju za studiranje na univerzitetima u ovoj državi jeste praktična nastava koja je u fokusu gotovo svih univerziteta.

Brojnost univerziteta jedan je od ključnih faktora za nastavak studija u SAD-u upravo iz razloga jer svako može pronaći za sebe program  koji mu najviše odgovara, a same promene fakulteta nisu retke i ne zahtevaju neku komplikovanu proceduru. Osnovne akademske studije najčešće traju četiri godine i poseduju bitne razlike od studiranja u Srbiji. Naime, studije u SAD-u se mogu podeliti na dva dela. U prvom delu studija, student uči, a kasnije polaže različite predmete, izborne ili obavezne, zavisno od fakulteta do fakulteta. Drugi deo studija odnosi se na „glavni predmet“ ili kako se to naziva u SAD-u „major“, i to jeste ono čime studenti žele kasnije da se bave, odnosno ono čemu se najviše poklanja pažnja na studijama. Pored glavnog predmeta studentima se ostavlja mogućnost da to stečeno znanje dopune „sporednim predmetom“ odnosno kako se on naziva „minor“. Ceo sistem studiranja bazira se na konstantan rad, svakodnevne aktivnosti, pa i pisanje domaćih zadataka, naravno studentima su omogućeni odlični uslovi za rad, istraživanje i sve ono što im je potrebno da savladaju predmet. Polaganje ispita je rezervisano za završnu nedelju semestra , u kojoj student mora položiti sve odabrane predmete. Naravno prilikom odabira univerziteta i fakulteta treba obratiti pažnju da li fakultet poseduje akreditaciju, jer ukoliko ne poseduje akreditaciju postaje upitno da li će u drugim zemljama, na drugim univerzitetima, priznati vašu diplomu. Kao najsigurniji način provere studentima se savetuje da se obrate Minstarstvu prosvete SAD-a.  Pripreme za podnošenje prijave bi trebalo otpočeti najkasnije godinu dana pre početka studijske, odnosno akademske godine.

Osnovni uslov je poznavanje engleskog jezika, a sa obzirom da Srbija nije sa engleskog govornog  područja potrebna je i potvrda o znanju engleskog jezika. Sama procedura upisa i polaganja testova kao i uslovi, razlikuju se od fakulteta do fakulteta, ali većina američkih univerziteta praktikuje standardizovane testove o poznavanju engleskog jezika. Veoma bitna stavka, možda i najveća prepreka za veći broj studenata su finansije. Pre samog odlaska u SAD, odnosno na studije, od studenta se zahteva dokaz o finansijskoj stabilnosti, odnosno dokaz da mogu pokriti troškove studiranja i života u SAD. Zahtevani iznos je negde između 25.000-30.000 dolara na godišnjem nivou. Međutim, iako ovo deluje kao veliki iznos, treba znati da većina univerziteta obezbeđuje razne vrste stipendija za studente iz inostranstva, tako da troškove školarine koji jesu visoki, često snose sami fakulteti.

Sjedinjene Američke Države predstavljaju mesto gde se apsolutno svako može pronaći, gde se fakultetska diploma i znanje cene, a ono što je možda i najbitnije jeste da nakon završetka studija, fakultet igra veliku ulogu u nalaženju posla svakom studentu i da student ima diplomu priznatu u celom svetu. Zbog toga ukoliko želite diplomu sa Harvarda, Prinstona, Berklija ili nekog drugog poznatog i svetski priznatog američkog univerziteta, prionite na posao, naravno, pod uslovom da imate i nešto više dolara na računu u banci.

Autor teksta je student Pravnog fakulteta u Nišu 

Tekstovi objavljeni u rubrici “Lični stav” predstavljaju stavove autora tekstova i ne mogu se smatrati stavom RIC-a.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *