12. 11. 2019.

Delimo ljubav: Poruka čoveka iz Zadra koja je pokrenula region

Exit, kao jedan od najznačajnijih evropskih festivala, pokrenuo je putem društvenih mreža veliku regionalnu  kampanju #ShareLove, kako bi ukazao na značaj zajedništva, jedinstva i kreiranja boljeg društva. Kreatori ove akcije dolaze iz Zadra, Novog Sada i Sarajeva, a možete se uključiti i vi, putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram.

Najbolje i najautentičnije objave na Instagramu i Fejsbuku koje pozivaju na toleranciju, ljubav i poštovanje među ljudima u regionu, a sadrže i obavezne hashtagove #sharelove i #tihabalkanskavecina, biće nagrađene ulaznicama za Exit, Sea Dance i Sea Star festival. Akcija traje do 1. jula, a prikupljene poruka biće upućene sa pozornica Exita i drugih festivala.

Inspiracija za ovu akciju poslužio je čin Jure Zubčića iz Zadra koji je prošle godine „Ubij Srbina“ prepravio u „Ljubi Srbina“, što su organizatori ove inicijative proglasili idealnim kreativnim potezom i pravim primerom širenja ljubavi koji šalje poruku da se moramo okrenuti budućnosti, a ne prošlosti, iz koje moramo izvući pouke. Jure Zubčić je izjavio da „nacionaliste ne određuje pripadnost narodu kao što to oni vole naglasiti, već da njih određuje samo nesposobnost stvaranja boljeg društva”, dodajući da “društvo koje ne prihvata različitosti je osuđeno na propast”. Jasnim i glasnim stavom, ali i delovanjem na svaki njihov govor mržnje može se učiniti mnogo. Krenimo od tog koraka, pa će svaki sljedeći korak biti sve lakši“, izjavio je Zubčić.

Predsednik upravnog odbora fondacije Exit, Ivan M. Petrović, odgovarajući na pitanje zašto su čin Jure Zubčića proglasili činom hrabrosti, on odgovara da ”je hrabar svako ko se ne želi pomiriti sa žabokrečinom pasivnosti i da je takođe hrabar onaj koji na ličnom primeru želi preduzeti nešto što je u njegovoj moći”.  ”Verujemo da u našem regionu ima dosta ljudi poput Jure koje želimo povezati i ohrabriti da deluju, jer to je ta ”tiha većina” koja želi živeti normalno, samo ih je potrebno aktivirati kada nas krenu svađati i deliti po bilo kojoj osnovi. Od pamtiveka u svakom konfliktu profitira izuzetno mali krug ljudi, a svi drugi gube kao što smo imali prilike videti i iskusiti u bliskoj prošlosti. Ogromna većina profitira jedino u vreme mira, otvorenosti i saradnje, na nama je da osvestimo ovu matematiku i radimo u skladu sa njom”, zaključuje Petrović.

Tim na čijem čelu je poslednje četiri godine realizovano više stotina projekata, a među njima se izdvaja imenovanje Novog Sada evropskom prestonicom kulture 2021, te inicijativa za imenovanje Novog Sada evropskom prestonicom mladih 2019, ova inicijativa je i deo platforme ”Tiha balkanska većina” koju je Exit aprila 2016. formirao kao odgovor rastuće tenzije među državama u regionu. Nastala je kao neformalna grupa umetnika i istaknutih javnih ličnosti koje su uputile otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici, a danas je jedan širi front i regionalni pokret za saradnju među ljudima koji su većina uprkos sukobima koje kreiraju pojedina nacionalističke struje.

Izvor: Nacional.hr/RIC/Denis Milović

Foto/Cover: Facebook, Privatna arhiva

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *