25. 01. 2020.

Darko Obradović: “Nije realno očekivati radikalne i spektakularne odmazde od strane Irana”

Foto: Darko Obradović

Ova 2020. godina započela je vrlo dinamičnim događajem, likvidacijom komandanta „Al Kuds“ brigade Iranske revolucionarne garde generala Kasima Sulemanija u Iraku. Naime, general Sulemani je neutralisan u hirurški preciznom dejstvu američkih vazdušnih snaga na Iračkom aeorodromu. Reakcije svetske javnosti povodom ove protiv-terorističke operacije su vrlo podeljene i emotivno obojene.

General Sulemani je bio operativac broj jedan za područje takozvanog tvrdog mosta Iran- Mediteran. Od 1997. imao je aktivnu ulogu u subverzivnim operacijama za račun Irana, predstavljao je snažan oslonac režimu u Damasku, ali takođe vrlo važnu podršku terorističkim organizacijama pre svega Hezbolahu i Hamasu.  Direktno je odgovoran za operativno-logističku podršku terorističkim režimima i organizacijama, koje ne bi bile u stanju da čine zlodela bez podrške zvaničnog Irana. Ova likvidacija je takođe značajna i sa aspekta ličnosti, posle dugog vremena likvidiran je zvanični predstavnik nekog režima zbog terorizma, a ne vođa terorističke organizacije.

Kada govorimo o ovom događaju, treba izbegavati ideološko-emotivne zamke. A one se pre svega ogledaju u tome da je predsednik Tramp „ishitren“ čovek. Ne, ovako značajna aktivnost je svakako plod predanog obaveštajno-bezbednosnog rada i  procene relevantnih institicija SAD, koje sigurno poseduju dovoljnu količinu obaveštajno-bezbednosnih podataka neophodnih da bi se jedna ovakva akcija izvela. Akcija sama po sebi ukazuje na par bitnih stvari. Postojanje pouzdanih obaveštajnih podataka da pokojni Sulemani (kao komandant zvanične formacije) priprema razorne konvencionalne ili nekonvencionalne napade, da su pretnje vrlo ostvarive  i realne, da pokojni Sulemani predstavlja važnu kariku u dogovorima i garancijama zvaničnog Teherana sa proksijima na terenu.

Sa druge strane, nije realno očekivati radikalne i spektakularne odmazde od strane Irana. Za Irance je više puta potvrđena teza da su vrlo strpljivi i proračunati. Što pokazuje i napad na prazne američke baze u Iraku. Ovaj napad je više za domaću upotrebu u Iranu. U narednom periodu možemo očekivati  pojačanu oružanu aktivnost iranskih proksija (Hamas ,Hezbolah i druge šiitske milicije) na Bliskom Istoku, ali direktnu konfrontaciju SAD i Irana malo je verovatno. Međutim, iransko licitiranje sa ciljevima koji su im u dometu pokazuje opravdanost razmeštanja savezničkih raketnih štitova u regionu Balkana, pre svega u Bugarskoj.

U narednom periodu, vrlo je realno da se očekuju sukobi niskog intenziteta na teritorijama trećih strana odnosno zemalja, što je i svojsvetno za region Bliskog Istoka.

Autor teksta je generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu

Tekstovi objavljeni u rubrici “Lični stav” predstavljaju stavove autora tekstova i ne mogu se smatrati stavom RIC-a.

Foto: Youtube/Screenshot/general Kasem Sulejmani

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *