19. 01. 2020.

Danas je Međunarodni dan sreće: Šta je sreća na Balkanu?

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan sreće, ustanovljen rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 28. juna 2012, kada je doneta odluka da 20. mart bude dan kada će se na našoj planeti barem više govoriti o sreći.

Činjenica je da ne mogu svi da budu srećni. Razloga za to je mnogo – bolesti, ratovi, siromaštvo… Da li ste srećni i šta je za vas sreća?

Pitanje na koje je teško odgovoriti, jer kategoriju sreće ne doživljavamo svi na isti način, nekome je za sreću potrebno malo, a nekome mnogo, a postoje i oni koji imaju sve, a generalno nisu srećni.

Danas je i prvi dan proleća, te je na ovim prostorima i to dovoljno pojedincima da stave osmeh na lice i budu srećni. Međutim, ono što sve nas muči u regionu, u Zapadnom Balkanu, generalno je egzistencija, te sreću gledamo kroz to da li imamo šta da jedemo, da li možemo da platimo račune za infostan i poreze, pa ako ostane idu odeća, obuća, letovanje je mnogima postalo luksuz.

U potrošačkom društvu, za sreću treba malo više od onih potrepština koje su nam dovoljne za pristojan život. U nekom drugom društvu, na primer u Butanu, postoji nacionalna mera za sreću „bruto nacionalna sreća“, koja se ne meri materijalnim dobrima, već osećajem naroda da je srećan.

Da bi narod bio srećan, treba da bude sit, uposlen, obrazovan i zdrav, ili je to malo za sreću?

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *