24. 05. 2020.

Dan republike i jugonostalgija: “Druže Tito mi ti se kunemo…”

U vreme bivše SFR Jugoslavije 29. novembar se proslavljao kao Dan republike i bio je jedan od najvećih praznika tog vremena. Oni malo stariji sećaju se da su ti dani bili neradni, da se slavilo u krugu porodice, đaci prvaci su polagali zakletvu i postajali pioniri i pevale su se pesme drugu Titu.

Praznik danas sa setom pominju oni koji su živeli u to vreme takozvani jugonostalgičari, dok mlađim generacijama ne znači ništa.

Dan Republike slavio se u zemljama bivše Jugoslavije u spomen na dan proglašenja Republike. Na današnji dan u Jugoslaviji je ukinuta monarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića.

Ustavotvorna skupština je usvojila deklaraciju o proglašenju republike prema kojoj je Jugoslavija “savezna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu u Jugoslaviji”.

Na drugom zasedanju AVNOJ-a doneta je i odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada, a Josip Broz Tito tada je proglašen za maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta.

Foto: Youtube/Screenshot/Grb SFRJ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *