28. 03. 2020.

Borba protiv korona virusa: Proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u večerašnjem obraćanju naciji rekao je da je Srbija od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika koga naša zemlja mora da pobedi. Borba pred nama je za one koji su gradili i stvarali ovu zemlju, reko je Vučić i zatim je proglasio vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije. 

Predsednik Srbije najavio je težak period za sve građane, posebno za penzionere – starije od 65 godina, gde im se dirljivo obratio i rekao da ostanu kod kuće, jer su najugroženija grupa.

Od sutra 16. marta u Srbiji se zatvaraju škole, vrtići, neće raditi fakulteti, sve će biti zatvoreno, najavio je predsednik Srbije.

Foto: Aleksandar Vučić/Youtube/Screnshot

Dezinfikovaće se svi prostori, poručio je predsednik. Školski program emitovaće se preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

Vučić je apelovao na sve, posebno na roditelje, da ne vode svoju decu kod drugih. Napomenuo i da je potrošnja porasla za 100 odsto. On je rekao da i evropska solidarnost ne postoji, već da je to bajka na papiru. I rekao da jedino NR Kina može da nam pomogone u ovoj situaciji.

Od sutra bolnice u kojima se leče oboleli od korona virusa čuvaće vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izolacijom.

Trenutno se dve osobe među obolelima od koronavirusa nalaze na respiratorima i oni su u teškom stanju. Ostali su dobro i stabilno, rekao Vučić.

Foto: Youtube/Screenshot

Ranije danas Vlada Srbije donela je nove mere u sprečavanju širenja korona virusa  

– Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Foto: Pixabay.com

Situacija u svetu i regionu

U svetu je koronavirusom zaraženo 155.000 ljudi, u 150 država, a 5.800 je umrlo. Izlečeno je 74.000 osoba.

– Dve najveće članice Evropske unije Španija i Francuska, uvele su stroge mere. U Španiji i vanredno stanje, a od ponedeljka je ta zemlja u delimičnom karantinu, dok je za 24 sata udvostručen broj umrlih, kao i u Velikoj Britaniji.

– Broj umrlih od Kovida-19 u Velikoj Britaniji porastao je na 35, pošto je danas zabeleženo novih 14 slučajeva, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja. Broj novozaraženih dostigao je 1.372.

Prema najnovijim podacima Civilne zaštite Italije, 20.603 osobe zaražene su Kovidom-19, od kojih je 1.809 preminulo, što je za 368 više u odnosu na subotu, dok je 350 ljudi ozdravilo

– U Mađarskoj je potvrđen prvi smrtni slučaj.

– Broj smrtnih slučajeva u Iranu dostigao je 724, sa 113 smrtnih slučajeva u poslednja 24 časa, saopštile su vlasti.

– Grčke vlasti su saopštile da će zabraniti drumski, pomorski i vazdušni saobraćaj prema Albaniji i Severnoj Makedoniji, kao i letove u Španiju i iz te zemlje.

– U Hrvatskoj se broj zaraženih osoba povećao za sedam, pa je u toj zemlji ukupno zaraženo 46 ljudi.

Izvor:RIC/RTS/N1

Foto: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *