16. 02. 2020.

Bogdan Šobat: “Moraju se preduzeti ozbiljnije mjere kako bi podstakle demografsku obnovu stanovništva”

Srbi kao jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini suočeni su sa brojnim problemima posebno na teritoriji Federacije BiH. Od predratnih pola miliona Srba koliko ih je bilo na teritoriji današnje Federacije BiH, ostalo je svega oko 50.000, ako ne i manje. Srbi se suočavaju sa raznim oblicima diskriminacije po pitanju zapošljavanja i participiranja u budžetima u institucijama, imovinskih problema, ali i nemogućnosti obrazovanja na srpskom jeziku u mnogim mjestima. Predsjednik odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, Đorđe Radanović, iznio je prije nekoliko mjeseci poražavajuće podatke koji nedvosmisleno pokazuju kakav je status Srba u ovom entitetu. Prema tim podacima, 20-ak srpskih sela je i dan danas bez struje, broj Kineza je odavno veći od broja Srba u Sarajevu, a broj migranata je premašio broj Srba u nekoliko kantona. Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Miodrag Linta, optužio je kantonalne i federalne vlasti da provode politiku nestanka i zapostavljanja Srba pa je zaključio da će Srbi nestati sa ovih prostora ukoliko se Srbija ozbiljno ne uključi u reševanju ovog problema.

Situacija u Livanjskom kantonu je ipak nešto bolja kada je riječ o statusu Srba nego u ostalih devet kantona. Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč sa većinskim srpskim stanovništvom već više od dvije decenije stoje loše po svim demografskim i ekonomskim parametrima ali ipak postoji nada da će situacija biti bolja zahvaljujući konkretnoj pomoći Banjaluke i Beograda. Vlada Republike Srpske je u više navrata donirala značajna finansijska sredstva opštinama sa srpskom većinom u Federaciji BiH, koja su iskorištena najviše za infrastrukturne projekte. Najznačajnija pomoć Srbima u Drvaru ogleda se u otvaranju fabrike za proizvodnju tkanine, konfekcije i trikotaže „Jumko“ iz Vranja koju je obećao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na čije će otvaranje i doći 29. januara. Preko 100 novih radnih mjesta oporaviće Drvar, te  poboljšati životni standard njegovih stanovnika. Vučić je ekspresno ispunio i još jedno svoje obećanje, Srbija je prebacila milion evra Drvaru za ulaganje u najvažnije projekte od interesa za građane među kojima je i vodovod, kao i milion evra za Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac. Prema riječima Vučića, pomoć Srbije će se nastaviti što stanovnicima pomenutih opština budi nadu za bolje sutra i ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Pošto je pomoć kantona i entiteta Federacije BiH srpskim opštinama mala ili ponekad ravna nuli, sasvim je razumljivo zašto se pomoć morala tražiti od Banjaluke i Beograda. Da bi srpski narod ostao i opstao na svojim vijekovnim ognjištima mora imati ozbiljne političke predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a Drvar je pokazao da ih ima ako bi se analizirali rezultati iz prethodne godine. To još uvijek nije slučaj sa Bosanskim Grahovom gdje je broj umrlih veći od broja rođenih za desetak puta, gdje nema novih radnih mjesta, gdje je odliv stanovništva sve veći. I tako iz godine u godinu.

Sve većinske srpske opštine u Federaciji BiH  moraju preduzeti ozbiljnije mjere kako bi podstakle demografsku obnovu stanovništva, posebno podržati i zadržati mlade i obrazovane ljude kako bi ostali na svojim ognjištima i formirali svoje porodice. Bez mladih i obrazovanih ljudi ni stotinu Vučića neće biti od pomoći.

Autor teksta je diplomirani istoričar

Tekstovi objavljeni u rubrici “Lični stav” predstavljaju stavove autora tekstova i ne mogu se smatrati stavom RIC-a.

Foto/Cover: Bogdan Šobat/Privatna arhiva

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *