28. 05. 2020.

Bahrija Sijarić, učitelj: “Za razliku od tradicionalne, digitalna nastava je kvalitetnija”

U Srbiji godinama unazad tek ponekad neko pomene obrazovanje (uglavnom kada je to nužno ili se dogodi neki skandal), nastavu i funkcionisanje školskih dana u osnovnim i srednjim školama. Moguće je da je to tako i zbog toga što imamo veće priortete od obrazovanja poput: ko će pobediti u Zadruzi ili u Zvezdama Granda. Međutim već neko vreme se diskretno dešavaju razne reforme, a trenutno je najaktuelnija digitalizacija nastave (koja je prema najavama ministra prosvete Mladena Šarčevića trebalo da bude završena sledeće godine, ali mediji su preneli i to da neće biti gotova za još dve do tri godine). U nekim školama su uvedeni novi predmeti koji se odnose na zdravlje i sport, medije i kulturu, umetnost ali i društvo u celini. U pojedinim školama ima čak i elektronskih dnevnika i projektne nastave, a u nekim školama je neformalno obrazovanje tek početak.

Učitelj Bahrija Sijarić iz Novog Pazara je svoju učiteljsku karijeru posvetio lakšem i lepšem školovanju dece. Za razliku od nekadašnje tradicionalne nastave on smatra da je za novu, digitalnu, koju on koristi, potrebno manje vremena za pripremu nastavnih materijala koji svakako nisu bili dovoljno kvalitetni. Sada kada su tu digitalni udžbenici, slike, audio i video zapisi nastava je obogaćena multimedijalnim sadržajima, pa samim tim dovodi i do informatičkog opismenjavanja učenika. Na taj način ima radi se više u grupama ili parovima, ali i individualno kada je to potrebno.

Foto: Privatna arhiva

– Mora se odati priznanje radnim prosvetarima jer ovaj posao nosi mnogo odgovornosti tako da ako je učitelj odgovoran i predan poslu oblik rada neće igrati veliku ulogu – kaže Bahrija.

Takođe sve je više povezanosti formalnog i neformalnog obrazovanja, što je veliki napredak, a učitelj smatra da deca putem igre kao ishod dobijaju znanje. To ga je dovelo do ideje da putem Asocijacije prosvetara Sandžaka organizuje Nedelju kulture 2017 i Kulturni predah 2018, kao i pomoć u realizaciji Dečijeg kviza znanja koji je pokrenuo Media centar, a učestvovala su deca iz četiri grada. Svi događaji su u centru zbivanja imali decu, a glavni ciljevi su bili neformalno obrazovanje i dečija sreća.

–  Veoma sam pnosan na ove projekte, jer su nam dali mogućnost  za medijsku promociju obrazovanja, koja je inače veoma slaba kod nas. Ovakvim projektima mi nudimo alternativu i imamo moralnu odgovornost kao prosvetni radnici, kao članovi zajednice kao ljudi da kažemo sebi mi smo dali sve od sebe. Novi predlog Ministarstva o vremenskoj promeni je suštinski dobar kada bi mi kao zemlja imali ostale stvari sređene u prosveti. Mi moramo upoznati Ministarstvo prosvete sa problemima naših škola kako bi zajednički rešili već nagomilane probleme. Imamo pojavu da seoske škole imaju problem sa mokrim čvorovima, prokišnjavanjem, nedovoljnim sredstvima za rad dok škole na teritoriji grada imaju drugi vid problema kao što je manjak prostora. Znači prvo rešiti postojeće problem – priča naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Sijarić smatra da u Srbiji, nažalost,  postoji veliki broj škola koje nemaju uslove za rad, prokišnjavaju, nemaju fiskulturnu salu,  grejanje ili im fali još prostora. Kako kaže, tek kada se reše ovi osnovni problem, možemo da nastavimo dalje sa reformama, digitalizacijom, trudom i radom.  Ima i ideju šta bi uradio da je on minsitar obrazovanja:

– Prvo jednake šanse za sve, a pod tim mislim ako već postoji digitalna nastava onda osposobiti da svaka škola u Srbiji ima mogućnost za rad i primenu iste. Opremiti sve škole isto,rad i uslovi moraju biti jednaki. Drugo status prosvetnog radnika vratiti na mesto gde i pripada u društvu,beneficirani radni staž i garantovanje njihovih prava. Mi čak nemamo ni besplatnu stručnu edukaciju za usavršavanje! A kao treće uvesti i test za sve direktore, oni prvo moraju imati organizacione sposobnosti da bi vodili obrazovno vaspitnu ustanovu. Forsirao bih stručnost i rezultate u prvi plan.

Foto: Privatna arhiva

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *