21. 07. 2019.

8. mart Međunarodni dan žena: “Pobuna radnih žena protiv kuhinjske robije”

Mislim da društvene mreže nikada tokom godine ne “gore” više od ženskih komentara povodom nekog praznika nego kada je 8. mart u pitanju. Postoje žene koje ga ne vole, koje govore da neće da ga proslavljaju jer ne žele da samo tog dana dobijaju poklone i cveće, da žele da se muškarci prema njima lepo odnose uvek, a ne samo tog dana, ali postoje i one koje nemaju ništa protiv čestitanja, poklona i cveća.
Ako ste žena i čitate ovaj tekst, znate o čemu pričam.
Početkom dvadesetog veka, kada su moje i vaše prababe i čukunbabe još retko išle i u četiri razreda osnovne škole, kada se smatralo da im je jedini posao da kuvaju, rađaju decu i rade u polju, kada su Balkan zasipale oluje ratova i ustanaka, u SAD-u su se izvesne gospođe borile za ekonomsku, političku i drugu ravnopravnost. Ideja je potekla sa američkog kontinenta, ali je realizaciju na sebe preuzela nemačka feministkinja Klara Cetkin.
Foto: Wikipedia/ Clara Zetkin
Borile su se i IZBORILE.
Kao međunarodni dan žena, osmi mart je zvanično prihvaćen 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.
Sve ovo jako lepo zvuči, ali da li su žene zaista plaćene kao i muškarci za iste poslove… Ostala je dilema do današnjih dana. Zapravo, ne dilema. Statistike često pokazuju da to nije tako, ali nije da nismo ni dobile neka prava.
Foto: Pixabay.com
Zanimljiva je i razglednica koja se prodavala u SSSR-u na kojoj je pisalo: “Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije”. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu”. Ipak, motivi su kasnije izmenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena više nije isključivo praznik za komuniste.
Ostaje večita dilema da li bi ženama život bio gori ili bolji da se nisu izborile za, bar deklarativno, ravnopravnost polova.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *