19. 01. 2020.

53. Bitef: Traži se karta više, organizatori najavljuju spektakularan početak festivala

Ostalo je još samo par dana do početka 53. Bitefa, koji će biti održan od 17. do 26. septembra.  S obzirom na program festivala, ne treba da čudi što je interesovanje publike veće nego proteklih godina, te će tako neki od programa imati reprizu, a organizatori najavljuju spektakularan početak festivala.

Na završnoj konferenciji za novinare organizatori su najavili da je sve spremno za početak, da je ukupni  budžet ovogodišnjeg Bitefa veći od 40 miliona dinara, i da će Grad Beograd sledeće godine izdvojiti 30 miliona dinara za ovaj festival.

Foto: BITEF 2019/Promo

Ivan Medenica umetnički direktor festivala najavio je i poklon za sve ljude koji bi došli na ovogodišnji Bitef festival:

– Na kraju festivala nastupiće Beti Đorđević, besplatan koncert planiramo na otvorenom, ali imamo i rezevnu opciju ukoliko bude  kiše.

Sve posetioce fetivala u Luci Beograd, gde će biti održan drugi deo progama očekuje “mali Bitef grad”, gde će moći da se druže sa autorima, gostima Bitefa, osveže i okrepe na specijalnim štandovima za ovu priliku.

Zbog velikog interesovanja, predstava Retke ptice francuske kompanije Vuk za čoveka, pored redovnog termina 25. septembra i zahvaljujući velikom razumevanju i predusretljivosti samih protagonista, biće izvedena još jednom, 26. septembra u 20 časova u Luci Beograd, u kojoj će se odvijati cela druga polovina festivala.

Fotografija iz predstave Retke ptice, Slimane Brahimi

 Organizatori kažu da će početak festivala biti spektakularniji nego ranije, barem kada se govori o autorima.  Prve dve predstave potpisuju neke od najvećih zvezda svetskog teatra. 

Milo Rau, jedan od trenutno najviše pominjanih svetskih pozorišnih reditelja, zahvaljujući politički angažovanim predstavama koje direktno i na kontroverzan način tretiraju neuralgične tačke savremenog društva, otvara 53. Bitef predstavom Orest u Mosulu18. septembra 20 časova Narodnom pozorištu u BeograduOrest u Mosulu najavljuje glavnu tematsku osovinu Bitefa, raspad zajednice na svim nivoima, pošto postavlja pitanja u vezi sa tim da li su ideali formativnog dramskog narativa naše civilizacije Eshilove Orestije, kao što su opšte izmirenje, uvođenje prava, pravda i demokratija, uopšte mogući u savremenoj, potpuno razorenoj političkoj zajednici. Milo Rau je, inače, dobro poznat publici Bitefa, kao i njegova predstava Saosećanje. Istorija mitraljeza sa Ursinom Lardi u glavnoj ulozi, postigla je zapažen uspeh na jubilarnom 50. Bitefu.

Fotografija iz predstave Orest u Mosulu, Fred Debrock

Još jedan velikan svetskog pozorišta, Tomas Ostermajer, posle petnaest godina ponovo gostuje na Bitefu. Predstavom Istorija nasilja, u produkciji Šaubine am Leniner Plac (Berlin, Nemačka), Ostermajer kao da se vraća u svoju ranu, mladalačku fazu koju su odlikovale savremene teme, žestoka glumčaka igra, video-radovi i izvođenje muzike uživo. Predstava je na programu 20. septembra od 20 časova u Pozorištu na Terazijama. Posebno raduje to što će Ostermajer, jedan od miljenika publike Bitefa, uprkos činjenici da je u jeku priprema za svoju novu premijeru, lično prisustvovati izvođenju Istorije nasilja u Beogradu.

Fotografija iz predstave Istorija nasilja, Arno Declair 

U okviru prologa 53. Bitefa, na programu je predstava Beograd na daljinski, po konceptu Štefana Kegija i u režiji Antona Rouza. Posle trijumfa na 52. Bitefu sa instalacijom Zaostavština, komadi bez ljudiRimini protokol se vraća na Bitef sa predstavom koja se odvija na ulicama grada, istražujući odnos između pojedinca i grupe, čoveka i tehnologije. Beograd na daljinski najavljuje glavnu umetničku (estetsku) osovinu festivala koja istražuje načine brisanja jasnih granica između publike i izvođača. Predstava će se izvoditi tokom celog trajanja festivala u terminima od 11 i 17 časova.  

Prodaja ulaznica za sve predstave na 53. Bitefu je u toku. Zbog velikog interesovanja javnosti za predstave, tim Bitefa poziva sve zainteresovane gledaoce da na vreme nabave svoje ulaznice. Ulaznice možete kupiti onlajn, putem SAJTA ili na blagajni Pozorišta na Terazijama. Više informacija o rezervaciji, prodaji i grupnim popustima nalazi se NA SAJTU Bitefa.

Podsetimo, u glavnom programu festivala, biće izvedeno dvanaest predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike.

Foto/Cover: Fotografija iz predstave Remote X, Lafun

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *