16. 12. 2019.

20. Guitar Art Festival: U Beograd dolaze najbolji gitaristi sveta i kraljica fado muzike nove generacije

Jubilarni, 20. po redu Guitar Art Festival biće održan od 12. do 17. marta u Beogradu pod sloganom ”Applause!”. Tokom šest festivalskih dana biće održano devet koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 vrsnih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja.

Koncertom Visentea Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, biće jubilarno otvoren 20. Guitar Art Festival. Visente ima zavidnu karijeru, sarađivao je sa Stingom, Kitom Ričardsom, Bob Dilanom i mnogim drugima. Osvojio je Gremi nagradu za najbolji flamenko album 2001. godine, a iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Pored Visentea, na repertoaru će se slušati umetnici klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala. Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz Sjedinjenih Država, Jeseok Bang iz Južne Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabel Montesinos iz Španije. Potom, Artyom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

Foto: Vicente Amigo/ Youtube/Screenshot

Koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, održavaće se u 20.30 časova u velikoj dvorani Kombank Arene.

Kao najzvučnija imena izdvojili bismo najpoznatiji Gipsy Jazz – Swing sastav Rosenborg Trio iz Holandije, koji su imali dva uspešna nastupa u Beogradu kada su napunili Sava Centar 2006. i 2008. godine. Publici na festivalu predstaviće se i kraljica fado muzike nove generacije, Karminjo. Ona je jedna od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom ikada. U Portugaliji su je krunisali kao najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača. Publika će imati priliku da čuje i Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića koji će takođe nastupati na festivalu kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora.

Foto: Carmino/Youtube/Screenshot

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert Veče Hoakina Rodriga – Tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar u okviru kojih će po prvi put u Beogradu nastupiti Filharmonija Banatul iz Temišvara uz dirigenta Dragos Opree i solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić. Ulaznice za festival mogu se naći na blagajnama Kombank dvorane kao i na prodajnim mestima Tickets.rs

Foto: Rosenberg Trio/Youtube/Screenshot/

Guitar Art Festival osnovan je 2000. oodine. Kroz istoriju svog postojanja, na ovaj festival su dolazili najbolji klasični gitaristi i ostale vrste gitarista. Na festivalu su često u ulozi gostiju ili učesnika i učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola kao i njihovi profesori. Glavni cilj ovog projekta je razmena iskustava između umetnika, kao i upoznavanje sa svetskim i domaćim tokovima u ovoj oblasti muzičkog stvaralaštva. Specijalna aktivnosti festivala je izdavaštvo. Pred svaki novi festival se izdaje kompilacija sa najboljim snimcima sa prethodnog festivala. Uz izdanje na kompakt-disku, svake godine se izdaje i knjiga koja detaljno predstavlja sve učesnike festivala kao i dostignuća samog festivala.

Priredio: Denis Milović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *